Nematerijalna baština Međimurja
Međimurski cimbalisti
Admin | 07.05.2018. 10:42

Prvi od dva ovogodišnja filma u projektu „Nematerijalna baština Međimurja“ je film o sviranju cimbala koji nastaje ovih dana. Riječ je o dokumentiranju umijeća sviranja i izrade cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju.

Četiri cimbalaša, Nikola Baričević, Neven Kolarić, Balog Dražen i Vilim Čituš, i danas nastavljaju ovu vještinu u Međimurju. Iznimno nas veseli da se ovom društvu pridružuju i mlade snage poput iznimno talentirane Mie Perenc iz Donje Dubrave.

O povijesnom putu cimbala za potrebe snimanja filma govorila je Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, a o prožimanju različitih utjecaja u međimurskoj glazbi i ulozi cimbala Branimir Magdalenić, voditelj zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća.

Kako bismo što pitoresknije predstavili međimurski melos i sve njegove nijanse za potrebe snimanja smo se uputili na neke od najljepših lokacija Međimurja: na brege i kuriju Terbotz, u središte građanske kulture Međimurja Gradsku kavanu Čakovec i novootvoreni čakovečki hotel Castellum te u ravnicu u prostore KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava. Svim domaćinima od srca zahvaljujemo na ustupljenom prostoru i srdačnom gostoprimstvu.

Cilj ovog projekta je dokumentirati trenutno stanje pojedinog nematerijalnog kulturnog dobra na području Međimurja u formi kraćih etnografskih filmova. Premijera filma o cimbalima predviđena je za lipanj 2018. godine.

Snimanje se odvija u suradnji s tvrtkom Strix na čelu s direktorom Danijelom Jankovićem i snimateljem Zoranom Frasom, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Čakovca i Muzeja Međimurja Čakovec.

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA