Muzeologajnica - edukativne radionice
Pronađi knjižicu MU-ZA-ME u muzejskoj suvenirnici

„MU-ZA-ME – Muzealac za Međimurje“ naslov je edukativne muzejske knjižice koju je priredila i uredila muzejska pedagoginja Ines Virč., a oblikovanje potpisuje Tomislav Brozović, tj. trinatri.com. Knjižica je namijenjena djeci vrtićkoga uzrasta i učenicima nižih razreda osnovnih škola

 

Na samom početku knjižice budući muzealac za Međimurje mora pažljivo pročitati upute kako postati muzealac za Međimurje i nakon što razgleda sve muzejske jedinice (Stari grad Čakovec, kompleks svete Jelene i Memorijalnu zbirku Ladislava Kralja Međimurca), kreće u avanturu rješavanja zadataka. O uzrastu, 3 – 6 godina (7 naljepnica) ili 7 – 10 godina (14 naljepnica), ovisi i broj naljepnica koje se moraju sakupiti.

Prvi dio knjižice donosi osnovne podatke o Muzeju Međimurja Čakovec, slijede podatci o Riznici Međimurja, kompleksu svete Jelene i Memorijalnoj zbirci Ladislava Kralja Međimurca, a za one koji žele znati više, uz svaki se dio nalazi i QR kod. Kroz knjižicu Vas prate vitez Zrinko, dama Zrinka i zmaj Pozoj koji daju kratke i jasne upute uz pojedini zadatak. Zadatci u knjižnici su raznovrsni: osmosmjerka, križaljka, spajalica, rebus, bojanka, labirinti... Na kraju knjižice nalazi se i kratki muzejski bonton

Kad se riješe zadatci, ovisno o uzrastu, dobivaju se naljepnice u Riznici Međimurja i vlasnik edukativne muzejske knjižice postaje Muzealac za Međimurje.

Kreativnim pristupom muzejskim sadržajima najmlađim se korisnicima uz brojne zadatke, opise i fotografije želi približiti muzejska djelatnost, ali i povijest i predaje našega zavičaja.

Knjižica se može kupiti u suvenirnici Riznice Međimurja po cijeni od 4 eura.

 
Što je muzeologajnica?

Muzeologajnica je edukativni program Muzeja Međimurja Čakovec koji obuhvaća niz predavanja i radionica na temu zavičajne povijesti i kulturne baštine Međimurja.

Izrađen je godišnji plan na tjednoj i mjesečnoj razini (u skladu s Nastavnim planom i programom za osnovne i srednje škole) prema kojem se u MMČ-u održava niz aktivnosti (predavanja, radionica, okruglih stolova, kvizova, natjecanja, smotri) za djecu vrtićkoga, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga uzrasta, a sve vezano uz građu iz fundusa Muzeja.

Muzeologajnica obuhvaća Tematske radionice (koje su u ponudi kroz čitavu godinu i povezane su s fundusom MMČ-a) i radionice Iz mjeseca u mjesec (ovisno o važnim međunarodnim danima koji se obilježavaju, a opet vezano uz muzejsku građu). Opći je cilj projekta Muzeologajnica uključiti mlade naraštaje (od vrtićkoga do srednjoškolskoga uzrasta) i doprinijeti proučavanju, istraživanju i očuvanju hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine te njezine vidljivosti i promicanja u Međimurju, Republici Hrvatskoj, ali i izvan granica Lijepe Naše; pridonijeti ostvarenju strateških planova zaštite i očuvanja kulturne baštine Republike Hrvatske; ojačati suradnju djelatnika iz krovnih institucija koje se bave proučavanjem materijalne i nematerijalne kulturne baštine te lokalnih udruga, škola, uprava, medija i lokalnoga stanovništva u očuvanju i promociji hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine; informirati akademsku i lokalnu zajednicu, medije i širu javnost o važnosti i načinima istraživanja, očuvanja i arhiviranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Prijave se primaju na e-adresu:
posjete@mmc.hr

 
Tematske radionice

Naziv radionice:
Budi kipar kao Lujo Bezeredi

Autor radionice: Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Ppt-prezentacijom djeca se upoznaju sa životom i djelom najznačajnijega međimurskog kipara 20. stoljeća. Nakon prezentacije djeca s voditeljem radionice trebaju potražiti skulpture Luje Bezeredija (Nova, 1898. – Čakovec, 1979.) u stalnom postavu Muzeja. Tamo mogu vidjeti kojim se sve materijalima (terakota, ocakljena keramika, gips, bronca, aluminij) služio kipar pri izradi skulptura i koji su ga motivi (portret, akt, figura, apstrakcija) najviše zanimali. Saznat će što je glinorez, vidjeti kiparski stalak i drugi zanimljivi inventar i pribor iz kiparovog ateliera. Kroz neformalni razgovora djeca uče o kiparu i usvajaju pojmove iz likovne kulture.

Iz stalnog postava djeca se vraćaju u MIC i od gline (ili glinamola, fimo mase, plastelina) izrađuju svoj minijaturni autoportret (ili portret prijatelja) koji će ponijeti doma kao malu uspomenu na kipara Bezeredija i Muzej s njegovim djelima.

Dob: djeca (7 – 14 godina)
Okvirno trajanje programa: 60 – 90 minuta

 

Naziv radionice:
Upoznajmo naše umjetnike

Autor radionice: Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Radionica u stalnom postavu Likovne galerije uključuje razgledavanje stalnog postava likovnih zbirki uz stručno vodstvo i rješavanje muzejskih radnih listića po zbirkama:

Zbirka kipara Luje Bezeredija
Zbirka primijenjene umjetnice Marije Zidarić
Zbirka primijenjenog umjetnika Pavla Vamplina
Zbirka slikarice Priske Kulčar
Zbirka samouke umjetnice Angele Bek
Zbirka umjetnika Međimurja (slikarstvo, kiparstvo, grafika, dekorativna keramika)
Zbirka hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća (slikarstvo, kiparstvo, grafika)
Memorijalna zbirka slikara Ladislava Kralja-Međimurca (izvodi se u slikarovoj rodnoj kući, R. Boškovića 7)

Dob: djeca (9 – 15 godina)
Okvirno trajanje programa: 60 – 90 minuta

 

Naziv radionice:
Ja to mogu / radionica prilagođena djeci s posebnim potrebama

Autor radionice: Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Radionica se prilagođava specifičnim potrebama skupine, pa je potrebno da voditelj skupine dođe na dogovor 30 dana unaprijed. U skladu s mogućnostima djeci se nudi razgled jednog dijela stalnog muzejskog postava ( stalni postav na 1.i 2.katu, trenutačno nije prilagođen za pristup invalida). U dogovoru s voditeljem skupine izabire se muzejski predmet koji bi poslužio kao predložak koji djeca trebaju reproducirati odabranom likovnom tehnikom usklađenom s njihovim psiho-motoričkim sposobnostima. Radionica se izvodi u Muzejsko-informativnom centru (prizemlje).

Dob: djeca (10 – 18) s posebnim potrebama uz osobne asistente i voditelja skupine
Okvirno trajanje programa: 60 – 90 minuta

 

Naziv radionice:
Stekljena gora

Autor radionice: Janja Kovač, kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

„Stekljena gora“ naziv je bajke koju je na kajkavskom dijalektu ispričala Monika Žiga iz Donje Dubrave.

Na prvom dijelu radionice ćemo pročitati ovu bajku, upoznati stvarne, ali i mitske likove poput prelijepe bijele vile, hitroga konja Vidovine, četiri vjetra i babe Rumpumpum.

U drugom dijelu radionice krećemo u potragu i to za riječima! Kroz igru „Pamtilica“ spajat ćemo značenja međimurskih riječi iz bajke sa slikama.

Cilj je radionice prenijeti djeci jednu međimursku bajku koju ćemo čitati na kajkavskom dijalektu, vidjeti kako je zapisana te upoznati nadnaravne likove iz usmene predaje Međimurja.

Uđite s nama u bajkoviti svijet Međimurja!

Dob: djeca (6 – 10 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
Medičarstvo

Autor radionice: Janja Kovač, kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Licitarski štand nezaobilazan je dio vizure svih međimurskih proštenja. Svi znamo kome se kupuju licitarska srca, a i kako je osvježavajući napitak od meda – gverc. No, jeste li znali da uz licitarska srca i gverc medičari proizvode i zavjetne darove – votive, svijeće, lizalice, bombone, kao i obične medenjake?

Cilj je ove radionice upoznati polaznike s pojmom obrta na primjeru medičarstva. Ovaj obrt koji potječe iz 13. stoljeća danas je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske te je uvršten i na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U prvom dijelu radionice upoznat ćemo se s poviješću ovog zanimljivog obrta i pojmom nematerijalna kulturna baština. U drugom dijelu prionut ćemo poslu i krenuti s cifranjem licitarskih srca koje možete ponijeti doma kao uspomenu na radionicu u Muzeju Međimurja Čakovec.

Okušajte se u cifranju svojih licitara!

Obavezna najava najmanje mjesec dana ranije zbog nabave materijala! Radionica se može izvoditi i na engleskom jeziku.

Dob: prilagođeno svim uzrastima (od 5 godina starosti)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta
Maksimalan broj sudionika po radionici: 20

 

Naziv radionice:
Stari grad – Vitezovi – Dame – Pozoj

Autor radionice: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Stari grad – Vitezovi – Dame – Pozoj interaktivna je radionica za djecu od 3 do 10 godina. Tematika radionica kombinira opća mjesta kao što su dvorac, vitez, dama, zmaj, ali personalizirana na lokalna konkretna mjesta, osobe i legende. Tako će djeca čiji je interes u predškolskoj dobi često okupiran bajkovitim i fantastičnim predznakom moći svojim zamišljenim likovima dati konkretno ime, mjesto i vrijeme bivanja. Povijesne činjenice poput nastanka Starog grada, o članovima obitelji Zrinski, te čvrsto ukorijenjena specifično međimurska legenda o zmaju Pozoju, jedinstvena na području čitave zemlje, na zabavan će način pronaći put kroz dječju maštu u pohranjenu informaciju. Cilj je da djecu od malih nogu upoznajemo s poviješću i posebnostima našeg kraja, a s vremenom će se kroz daljnje obrazovanje te informacije nadopunjavati i širiti dječje znanje.

Dob: djeca (3 – 10 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće

Autor radionice: Tajana Vidović, kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće edukativna je radionica za učenike od 4. do 8. razreda osnovne škole te učenike srednjih škola, koja na zanimljiv način prezentira osnovne povijesne činjenice o čakovečkom kulturom i društvenom životu na prijelazu u 20. stoljeće. Kroz povijesni kontekst grada Čakovca u turbulentnom novom dobu industrijalizacije, pod kraj 19. i početak 20. stoljeća, kroz radionicu upoznajemo tadašnji društveni život i kulturu odjevanja, društvene norme ponašanja, etikete i bontona kod žena i muškaraca, sve začinjeno osobnim „must have“ modnim dodacima (muški i ženski šeširi, suncobrani, muški štapovi za šetnju, damski nakit, bočice za parfem i puder, košarica s priborom za šivanje, i slično) koje su tadašnji modno osvješteni građani koristili parirajući tadašnjim europskim trendovima. Radionica je bazirana na predmetima iz tog razdoblja koji se čuvaju u Muzeju. Osim toga, učenicima će se približiti i razvoj fotografije i njezino značenje na prijelazu stoljeća, povijest čakovečkih poznatih fotografa, ali i poznatih čakovečkih obitelji koje su obilježile društveni i kulturni život Čakovca.

Dob: djeca (7 - 18 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
Priče iz građanske sobe

Autor radionice: Tajana Vidović, kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Priče iz građanske sobe je radionica za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenike srednjih škola. Edukacija je bazirana na muzejskoj Zbirci namještaja, ogledala, rasvjete i satova u koju su svrstani predmeti čija je zajednička namjena učiniti boravišni prostor ugodnim za život. Riječ je o antikvitetnim predmetima dobrostojećih čakovečkih obitelji koji većim dijelom pripadaju stilskom razdoblju bidermajera i historicizma (19. stoljeće), a manjim dijelom razdoblju baroka i klasicizma (druga polovica 18. stoljeća) te secesiji (prva polovica 20. stoljeća). Tadašnji, viši građanski sloj svoje kuće i stanove opremao je suvremenim namještajem prema najnovijim modnim trendovima koji su umjetnički i materijalni dokaz ukusa i načina života na području Međimurja od 18. do prve polovice 20. stoljeća.

Dob: djeca (7 - 18 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
Priča jednoga junaka

Autor radionice: Ana Šestak, viša kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Priča jednoga junaka je edukativna i kreativna radionica za djecu od 6 do 12 godina na kojoj će se kroz priču o sigetskom junaku Nikoli IV. Zrinskom upoznati obitelj Zrinski u Međimurju, njihov obiteljski grb te usvojiti osnovna znanja o heraldici, pomoćnoj povijesnoj znanosti koja proučava pravila za sastavljanje grbova, njihov postanak i razvoj.

Godine 1546. kralj Ferdinand I. dao je Nikoli, zbog duga nastaloga kao posljedica uskraćenih plaća za vojnu službu koju je obnašao, posjed Međimurje. Nikoli i njegovim nasljednicima Međimurje je postao središnji posjed, a od Staroga su grada napravili modernu renesansnu utvrdu s reprezentativnom palačom kakva dolikuje jednoj od najmoćnijih hrvatskih i ugarskih aristokratskih obitelji onoga vremena. Nikola je od kralja uz posjed za svoju obitelj dobio i titulu grofa i novi grb.

Grbovi su simbolički znakovi sastavljeni prema strogo određenim pravilima, a predstavljaju pojedince, obitelji, države ili institucije. Izuzetno su zanimljivi jer nam pričaju povijest neke obitelji i vrijednosti koje ona zastupa. Pomoću grba obitelji Zrinski i drugih zanimljivih grbova, djeca će se na radionici upoznati s povijesnim razvojem grba te heraldičkim pravilima, ali i dobiti priliku da se kreativno izraze izradom vlastitoga obiteljskog grba.

Polaznici će moći vidjeti neke od grbova i grbovnica koje Muzej čuva i tako će imati izravan doticaj s muzejskim predmetima te se upoznavati s radom kustosa i zadaćom muzeja, kao i pravilnim ponašanjem u muzeju i sličnim kulturnim institucijama.

Dob: djeca (7 – 12 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
Igrom u prapovijest

Autor radionice: Branka Marciuš, viša kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Igrom u prapovijest je edukativna i kreativna radionica za djecu od 6 do 12 godina. Osmišljena je kao program popularizacije arheologije te upoznavanje djece s najstarijom prošlošću kroz aktivno učenje i kreativnu aktivnost. Radionica je zamišljena kao kombinacija arheološke prezentacije i kreativne radionice. Arheološka prezentacija je zamišljena kao kombinacija PPT-prezentacije i razgovora s djecom. Usmjerena je na poticanje interesa za arheologiju i arheološku baštinu, a djeca će se na njima prilagođen način upoznati s najstarijim razdobljem ljudske povijesti – prapoviješću. Kroz priču o prapovijesnim razdobljima, kulturama i tehnologijama prapovijesnoga čovjeka, do karakterističnih predmeta i značajnih nalazišta djeca će upoznati prapovijesni način života prostora Međimurja. Kreativnom radionicom omogućit će se kreativno izražavanje djece kroz modeliranje u glini na način prapovijesnih lončara, učenje vještina tkanja na tkalačkom stanu te izradu nakita po uzoru na onaj iz prapovijesnih razdoblja.

Dob: djeca (7 – 15 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
Rimska cesta od sela Preseka do sela Sveti Marin na Muri

Autor radionice: Branka Marciuš, viša kustosica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Polaznici edukativno-kreativne radionice saznat će sve o provedenom arheološkom terenskom istraživanju pretpostavljene trase rimske ceste na području Međimurja. Područje pregleda, prema administrativno-teritorijalnoj podjeli, obuhvaćalo je područje općina Gornji Mihaljevec, Štrigova i Sveti Martin na Muri. Na području Međimurja zasad se prema poznatim povijesnim izvorima i rezultatima arheoloških istraživanja pretpostavlja postojanje samo jednoga rimskog cestovnog pravca. Sumnja se da je navedeni pravac bio dio starog Jantarskog puta koji je tijekom prve polovine 1. st. postao jednom od glavnih prometnica Rimskoga Carstva, a spajao je Akvileju s dunavskim limesom.

Dob: djeca (14 - 18 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 
Iz mjeseca u mjesec

SIJEČANJ

Mjesec snijega

Prema pučkom kalendaru blagdan Svete Katarine (25. 11.) označava početak zime, a poznata je i izreka Sveta Kata, snijeg na vrata. Donijela Sveta Katarina snijeg ili ne, svake se treće nedjelje u mjesecu siječnju obilježava Svjetski dan snijega. Kako su zimu i zimske praznike provodili ljudi nekad, a kako danas te što se sve od zimskih radosti čuva u MMČ-u saznajte na edukativno-kreativnom predavanju i radionici.

 

VELJAČA

Mjesec hrvatskoga jezika (21. 2. – 17. 3.)

Mjesec hrvatskoga jezika počinje na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, a traje do 17. ožujka, dana objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Obilježavanjem Mjeseca hrvatskoga jezika želimo istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom (međimurskom) jezičnom baštinom i jezičnom poviješću dio koje će u MMČ-u predstaviti ugledni jezikoslovci.

 

OŽUJAK

Žene u obitelji Zrinski – Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena, dan kada slavimo gospodarska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskoga spola, obilježava se 8. ožujka. Svaka žena na svoj način ostavlja trag u nečijem životu. U hrvatskoj povijesti u razdoblju od 14. do 17. stoljeća osobit su trag ostavile žene iz obitelji Zrinski i Frankopan. Saznajte tko su bile žene u navedenim obiteljima te koja je od njih bila poznata i kao „najhrabrija žena Europe.”

 

TRAVANJ

Mjesec društvenih igara (28. travnja – Međunarodni dan društvenih igara)

Međunarodni dan društvenih igara obilježava se 28. travnja s ciljem promicanja igranja društvenih igara. U MMČ-u se u stalnom postavu nalaze društvene igre koje su bile osobito popularne krajem 19. st. U to vrijeme nije bilo televizora, igračaka u dućanima… U igri se koristilo ono što se našlo u dvorištu: kamenčići, štapovi… Igrajmo se zajedno i upoznajmo igre iz vremena naših baka i djedova! Na polu so ftiči bili, so kuruzo so pojeli, jen, dvo, tri, kuliko očeš ti???

 

SVIBANJ

Međunarodni dan muzeja (Mali školski kustosi, 18. svibnja)
Svjetski dan pisanja pisma (11. svibnja)

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja svake godine na određenu temu. S ciljem promoviranja svojega rada muzeji organiziraju različita događanja. U MMČ-u je mjesec svibanj već nekoliko godina posvećen projektu Mali školski kustosi kojim se želi potaknuti istraživanje predmeta, mjesta ili običaja iz bogate kulturne baštine Međimurja. Kako se 11. svibnja obilježava i Svjetski dan pisanja pisma, posebna će se pozornost posvetiti i korespondenciji obitelji Zrinski.

 

LIPANJ

Mjesec slatkiša

Ne bismo imali ništa protiv kada bi se svaki dan u godini obilježio kao dan slatkiša. Međutim, ta povlastica pripala je mjesecu lipnju. Vjerujemo da o vrstama slatkiša najmlađi znaju najviše, međutim, u kojim su slatkišima uživali njihovi pradjedovi i prabake, na koji su se način proizvodili i kako izgleda mašina za cukore, saznat će na edukativno-kreativnom predavanju i radionici.

 

SRPANJ I KOLOVOZ

Ljetne radionice u Muzeju Međimurja – Biti kustos nije lako...

U vrijeme ljetnih praznika Muzej Međimurja Čakovec poziva vas na igru i razbibrigu kroz tjedni program zabavnih i poučnih aktivnosti (radionica) za djecu. Naše ljetne radionice nude primjerene aktivnosti za djecu u dobi od 7 do 12 godina.

 

RUJAN

Mjesec materijalne i nematerijalne kulturne baštine

Kulturna baština, materijalna i nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta. U MMČ-u čuva se više od 20 000 predmeta. Upoznajte djelić zaštićene materijalne kulturne baštine! Saznajte zanimljivosti o cimbalu i tamburi farkašici.

 

LISTOPAD

Međunarodni dan arheologije

Međunarodni dan arheologije obilježava se treće subote u desetom mjesecu kako bi se što više ljudi upoznalo s arheologijom i shvatilo njezinu veliku važnost kako za spoznavanje prošlosti, tako i za bolje razumijevanje procesa u sadašnjosti. Gdje se i zašto se vrše arheološka iskopavanja? Postani i ti arheolog, barem na jedan dan.

 

STUDENI

Svjetski dan izumitelja

Svjetski dan izumitelja obilježava se 9. studenoga na dan rođenja američke glumice i izumiteljice Hendy Lamarr. Pokušajte zamisliti kako bi izgledao svijet bez električne struje, automobila, telefona, računala… Edukativno-kreativnim predavanjem i radionicama prisjetimo se značajnih hrvatskih izumitelja.

 

PROSINAC

Čajanka u Muzeju

Svake se godine 15. prosinca obilježava Svjetski dan čaja. Gdje je otkriven najpopularniji napitak na svijetu, odakle dolaze najzastupljeniji čajevi na svijetu, koje vrste čajeva postoje, o čemu ovisi boja i okus čaja, koji je najskuplji čaj na svijetu i brojne druge zanimljivosti saznajte na edukativno-kreativnom predavanju i radionici. Naravno, uz čaj.

 
Predavanja

Zrinski u Međimurju

Muzej Međimurja Čakovec, svjestan važnosti edukacije mladih naraštaja, organizira predavanja za osnovne i srednje škole o najpoznatijom plemićkoj obitelji koja je gospodarila Međimurjem - obitelji Zrinski. Zrinski su Međimurjem gospodarili od 1546. do 1691. godine, izgradili su obrambeni sustav na rijeci Muri, niz utvrda i kurija, od čakovečkoga Staroga grada napravili su pravu renesansnu tvrđavu te su sudjelovali u najvažnijim događajima svog vremena. Predavanja su popraćena multimedijskom prezentacijom koja sadržava karte, grafičke prikaze, rekonstrukcije međimurskih utvrda i kurija što učenicima pomaže pri usvajanju i vizualizaciji gradiva te im daje jasniji pregled ove teme. Osim predavanja moguće je pogledati i dokumentarni film "Graditeljska baština obitelji Zrinski" te tazgledati dio stalnog postava posvećen ovoj obitelji.

Okvirno trajanje programa:  45 do 60 minuta
Ciljna skupina: djeca od 12 do 18 godina
Maksimalan broj sudionika po predavanju: 30

 

Čakovec grad kipara Luje Bezeredija

Hodajući Čakovcem bezbroj puta ste prošli pokraj većine skulptura ne znajući tko je njihov autor. U našem gradu su uz djela nekoliko drugih kipara, najprisutnije javne skulpture Luje Bezeredija. Nekada su zauzimale čak 25 javnih lokacija, počev od zapadnog ulaza u grad s varaždinske strane, preko centra pa do čakovečkog groblja na sjeveroistoku. Danas ih nalazimo 15. Što se dogodilo s ostalima? Tko je Lujo Bezeredi i kako je dospio u Čakovec ? Kojim je javnim skulpturama obilježio grad u kojemu je živio polovicu života? Gdje se one nalaze? Na ova pitanja odgovorit ćemo u uzbudljivoj ppt-prezentaciji koja nas vodi kroz život i djelo najznačajnijeg međimurskog kipara 20. stoljeća.

Okvirno trajanje programa:  60 minuta
Ciljna skupina: djeca od 14 do 18 godina, sve zainteresirane punoljetne osobe
Maksimalan broj sudionika po predavanju: 35

 

Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

Među prijelomne događaje u međimurskoj povijesti svakako možemo uključiti kraj Prvoga svjetskog rata i događaje koji su doveli do odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja hrvatskoj domovini, 1918./1919. Predavanje daje uvid u vrlo kompleksno razdoblje hrvatske i međimurske povijesti, visoku politiku, ali i svakodnevicu Međimuraca koja je, kao i uvijek u ratno poratno vrijeme, bila sve drugo nego sjajna. Iako su se Međimursci, zajedno s cijelom Hrvatskom, uskoro našli u novom suženjstvu, ostvarena je težnja za pripojenjem matičnom narodu koje je ujedno značajno za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija.

Okvirno trajanje programa:  45 – 60 minuta
Ciljna skupina: djeca od 12 do 18 godina
Maksimalan broj sudionika po predavanju: 30

 

Čakovečki Stari grad – motiv likovnih djela

Predavanje s prezentacijom je vezano uz fundus likovnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec.

Nakon kratkog uvoda o pojmu motiva u likovnom djelu slijedi pregled slika, skulptura i grafika s motivom Starog grada Čakovca, nekadašnjeg sijela obitelji Zrinski, te prepoznatljivog arhitektonsko-povijesnog simbola suvremenog Čakovca. Saznat ćete kako trinaestero umjetnika vidi, doživljava i interpretira Stari grad u različitim likovnim tehnikama kao što su ulje na platnu, olovka, tempera, kolaž, litografija, sitotisak, akvatinta, kamen i patinirani gips. Na koji način se kipar, slikar, grafičar, autodidakt odnosno grafički dizajner hvataju u koštac s ovim motivom. Prezentacija ostavlja prostor za neformalnu diskusiju, pitanja i konverzaciju o svemu što se dotiče teme. Školskoj populaciji bit će protumačen pojam MOTIV, a bit će i zorno upoznati s glavnim motivima koje susrećemo u povijesti umjetnosti. Učenici će biti informirani o gore spomenutim likovnim tehnikama s kojima se ne susreću u školi.

Okvirno trajanje programa:  60 do 90 minuta
Ciljna skupina: djeca od 13 do 18 godina, sve zainteresirane punoljetne osobe
Minimalan - maksimalan broj sudionika po predavanju: 15 – 35

 
Predstava

Predstava teatra.002

Legenda o Pozoju

Jedna od najpoznatijih legendi na području Međimurja jest legenda o zmaju Pozoju. Naime, prema predaji, zmaj Pozoj nalazi se ispod Staroga grada u Čakovcu, ali kažu da gotovo svako mjesto u Međimurju ima neko tajno zmajevo skrovište. Zmajevi u Međimurju su golemi i što je najzanimljivije, ne rigaju vatru, nego izazivaju potrese i poplave.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić, lutku Pozoja izradila je Jasmina Kosanović, foto Mario Jakšić, šminka Karla Makar. U predstavi glume Mario Jakšić i Bruno Kontrec. Produkcija: teatar.002 i Muzej Međimurja Čakovec.

Rezervirajte svoj termin za predstavu na e-adresi ines.virc@mmc.hr, upoznajte hrabroga Grabancijaša i saznajte odgovore na brojna pitanja o Pozoju!

Okvirno trajanje programa: 45 minuta
Ciljna skupina: 3+
Maksimalan broj sudionika po predstavi: 80

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA