Nematerijalna baština Međimurja
Istraživanje plesne baštine Međimurja
Admin | 15.03.2019. 10:17

Na prijedlog etnologinje dr. sc. Lidije Bajuk, u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu održan je 6. ožujka 2019. inicijalni sastanak radne skupine za kandidaturu na listu Nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske vuzmeno-ivanjskih kola Međimurja i Podravine, koja su se u lokalnim zajednicama sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske donedavno redovito plesala od Uskrsa do Ivanja, a danas na folklornoj sceni.

Sastanku su prisustvovali dr. sc. Tvrtko Zebec (Institut za etnologiju i folkloristiku), dr. sc. Lidija Bajuk (Institut za etnologiju i folkloristiku), Vesna Peršić Kovač, viši kustos (Muzej grada Koprivnice), Janja Kovač, kustos (Muzej Međimurja Čakovec), Vinko Horvat (KUD Kotoriba), Antonio Grgić, arhitekt.

Područje Međimurja bilo bi zastupljeno plesnim fenomenom koji se danas najčešće naziva Kotoripsko kolo. Iako se o ovom fenomenu dosta pisalo, posebno se njima bavila dr. sc. Bajuk u svojoj doktorskoj disertaciji, posla na istraživanju kao i prenošenju najstarije plesne tradicije u Međimurju i dalje ima.

Na inicijativu Vinka Horvata, člana i bivšeg predsjednika KUD-a Kotoriba, dogovoreno je održavanje stručnog predavanja ili radionice o kotoripskom kolu i vuzmenim kolima u Kotoribi, s ciljem edukacije pomlađenog članstva KUD-a Kotoriba. Radionica bi se mogla održati već i prije Uskrsa ove (2019.) godine, kako bi se očuvana tradicija tematski aktualizirala i u stvarnome vremenskom kontekstu, i o održavanju istog predavanja ili radionice na području Podravine.

Istraživanje će se nastaviti i u fundusu Muzeja Međimurja Čakovec u kojem je pohranjena ostavština međimurske folkloristice Marije Novak iz Donje Dubrave. Novak je u knjizi Tragovi hrvatske mitologije (IEF, Zagreb, 2007.) pisala i o kotoripskom kolu te se etnologinja i kustosica Janja Kovač obvezala pregledati je li u svojem rukopisu, pohranjenom u Muzeju Međimurja Čakovec nakon njezine smrti, dodatno pisala o tome.

Osnivanjem ove radne skupine započeo je rad na dokumentiranju još jednog dobra koje bi moglo rezultirati upisom na listu nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na tom se popisu već nalazi 15 dobara s područja Međimurja ili prostora sjevero-zapadne Hrvatske koja obuhvaćaju i Međimurje. Sva će ova dobra biti predstavljena u budućem muzeju Riznica Međimurja – Muzej nematerijalne baštine. Nadamo se da će se u sljedećih nekoliko godina tom popisu pridružiti i vuzmeno-ivanjska kola.

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA