Kulturno-povijesni odjel
Zbirka cehalija

Zbirka cehalija sadrži različite predmete koji predočuju različite segmente djelovanja i funkcioniranja cehova i obrtničkih udruženja u Međimurju od 17. do 20. stoljeća. U Zbirci se nalaze raznovrsne drvene i željezne škrinje u kojima su bili pohranjeni najvrjedniji cehovski predmeti, poput cehovskih tablica, pečatnjaka, pravila, poslovnih knjiga, naučnih listova djetića, potvrda o radu i sl. U Zbirci su pohranjene tablice čakovečkog krojačkog i velikog ceha te pečatnjak čakovečkog čizmarskog ceha. Cehovske tablice koristile su se za širenje informacija i poruka između članova ceha, poput obavijesti o održavanju sastanaka. Pečatnjaci su se upotrebljavali za potvrđivanje cehovskih dokumenata ili ovjeravanje kvalitete proizvoda pojedinih majstora.

Među najvrijednije predmete u Zbirci ubrajaju se knjige pravila (tzv. „artikuluši“) postolarskoga i krojačkoga ceha iz Čakovca koje je potpisom i pečatom potvrdila carica Marija Terezija 1765. godine. Među sačuvanim dokumentima treba istaknuti i naučne listove i svjedodžbe djetića iz 19. stoljeća koji svjedoče o tome kako su obrtnici stjecali znanje, vještinu i položaj unutar struke. U zbirci je pohranjeno nekoliko zastava međimurskih cehova (krojačkog, ljekarničkog i mlinarskog ceha; ceha majstora puškaraša; čakovečkog Velikog ceha) koje su se nosile u svečanim povorkama održavanima tijekom cehovskih i crkvenih svečanosti. Pojedine zastave ukrašene su prišivenim slikama Bogorodice ili cehovskih svetaca zaštitnika izvedenima u tehnici ulja na platnu. U Zbirci je također pohranjeno tridesetak primjeraka bakrenog posuđa koje većim dijelom pripada ostavštini varaždinskih i čakovečkih kotlarskih majstora Josipa Polanca starijeg, njegova sina Josipa Polanca mlađeg i Alojza Prusatza.

Najbrojniju skupinu unutar zbirke čine metalni predmeti poput ključeva, lokota, brava i cimera koje su izradili ili upotrebljavali pripadnici domaćih cehova. Cimeri su znakovi koji su visjeli iznad ulaza u majstorske radionice ili radnje i bili su jedini način na koji je majstorima bilo dozvoljeno promovirati svoju radionicu i obrt.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: cehovske škrinje, tablice, pečatnjak, pisani dokumenti i isprave (pravila cehova, poslovne knjige, naučni listovi i svjedodžbe djetića, potvrde, dopisi), zastave, vrčevi, bakreno posuđe, ključevi, lokoti, brave, cimeri obrtničkih radnji i trgovina

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA