Priprema se gastro manifestacija u Muzeju Međimurja Čakovec
Na radnom sastanku održanom u srijedu, 29. listopada 2025.g. u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, utvrđene su glavne smjernice za nadolazeći gastro sajam koji će se u sklopu europskog projekta Living castles 2.0. održati u travnju iduće godine. Na radnom sastanku sudjelovale su predstavnice Muzeja Međimurja Čakovec, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, muzejska savjetnica Ana Šestak, kustosice Ines Virč i Martina Švenda, te predstavnici Srednje škole Prelog, ravnatelj Tomislav Gregur, nastavnici Danijel Naranđa, Vlado Turek, Robert Režek, Slađana Zadravec, Anica Naranđa, te profesorica Tajana Štefok.
Suradnjom tih dviju ustanova, atrij čakovečkog Starog grada će u travnju iduće godine postati gastronomsko središte kojem će u fokusu biti jela obitelji Zrinski. Na gastro sajmu pripremat će se delicije koje su se služile na dvoru u vremenu kada je tamo stolovala ta slavna obitelj a koje će se moći i kušati, od raznih vrsta mesa, priloga, egzotičnih začina koje su koristili, pa do slastica. Prethodit će im predavanja stručnjaka o samim jelima, načinima pripreme i serviranja, te običajima onoga vremena vezanima uz pripremu i posluživanje jela.
Osim profesionalnih kuhara, sudjelovat će i učenici Srednje škole Prelog te Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, a planira se i popratni glazbeni program. Samom sajmu prethodit će radionice koje će trajati tjedan dana, a koje će biti namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola. Na radionicama će osim osnova priprema pojedinih jela učiti o bontonu, povijesti kulinarstva, serviranju. Program će se održavati o 20. do 24. travnja 2026. godine, a gastro sajam bit će u subotu, 25. travnja 2026. u prijepodnevnim satima.