Dani europske baštine - od cipelice o baštini s Cipelicom
Admin | 19. rujna 2023.

Manifestacijom Dani europske baštine slavi se kulturna baština svih europskih zemalja, regija, gradova i sredina. Brojna događanja organiziraju se svake godine kako bi se podigla svijest o zajedničkoj europskoj baštini i stalnoj potrebi za njezinom zaštitom te zbog stvaranja zajedničkih iskustava kulturne baštine, promicanja uključivosti te poticanja kreativnosti i mašte.

 

Tijekom Dana europske baštine Muzej Međimurja Čakovec svoja je vrata, osim brojnim posjetiteljima, posebno pripremljenim tematskim vodstvima otvorio polaznicima DV-a Cipelica: skupini Zmajčeki (odgojiteljice Zvjezdana Pongrac i Nikolina Kodba), skupini Bubice (odgojiteljica Samira Abu-Zeid i Roberta Taradi), skupini Točkice (odgojiteljice Grozdana Goričanec i Vesna Novak), skupini Ogledalce (odgojiteljice Đurđa Hižman i Helga Kraljić), skupini Slatkiši (odgojiteljice Rada Magić, Blaženka Lozić, Valentina Mesarić) i skupini Sunčeka (odgojiteljice Petra Mićanović i Milana Hozmec).

Naime, ovogodišnje se izdanje Dana europske baštine održava pod zajedničkim naslovom Živa baština i odnosi na prakse, znanja i vještine koje se generacijski prenose i još uvijek su u aktivnoj uporabi. Kako ova tema pruža mogućnost podrobnijega uvida u rad koji obavljaju svi oni koji skrbe o baštini, s odgojiteljicama navedenih vrtićkih skupina dogovorene su teme edukativno-kreativnih radionica: lončarstvo, izrada pokladnih maski, usmeno-predajna baština, zlatarenje, čipkarstvo i medičarstvo. Dječji radovi predstavit će se javnosti izložbom radova u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja koja će se otvoriti 23. rujna 2023. (subota) u 11 h i moći će se razgledati do 28. rujna 2023. u radno vrijeme muzeja.

Posjetom vrtićkih skupina u pratnji odgojiteljica stalnom postavu muzeja i edukativnokreativnim radionicama te izložbom, tj. aktivnostima vezanim uz određeno umijeće, nastojala se podići svijest o zajedničkoj europskoj baštini i stalnoj potrebi za njezinom zaštitom te poticati kreativnosti i dječja mašta.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA