Dan otvorenih vrata – Kompleks svete Jelene u Šenkovcu
Admin | 22. svibnja 2023.

Općina Šenkovec i Muzej Međimurja Čakovec organizirali su povodom Dana Općine Šenkovec 22.05.2023. Dan otvorenih vrata kompleksa svete Jelene u Šenkovcu.

 

Kapela svete Jelene jedini je danas vidljivi dio većeg kompleksa nekadašnjeg pavlinskog samostana u Šenkovcu kraj Čakovca. Danas je to složeno nalazište koje se sastoji od vidljivih ostatka svetišta (danas kapela Svete Jelene) i nevidljivih arheoloških ostataka arhitekture pavlinskog samostana, lađe crkve i mauzoleja Zrinskih u zemlji. Posebnu vrijednost kompleksu daje iznimno vrijedan srednjevjekovni fresco ciklus kojim je oslikana kapela, a datira u 15. stoljeće i stilsko razdoblje visoke gotike. Izniman povijesno-memorijalan značaj vezan uz obitelj Zrinski nosi mauzolej. U njemu su pokapani Zrinski počevši od Nikole Sigetskog na dalje, no nažalost, osim pokrovne ploče njegove grobnice koju danas čuva Muzej Međimurja Čakovec, od ostalih grobova nije ostalo ništa. Lokalitet je arheološki istražen, a kapela s freskama je obnovljena, konzervirana i otvorena za javnost. Kompleks je u vlasništvu Muzeja Međimurja Čakovec, čiji je interes formiranje muzeološke reprezentativne cjeline koja objedinjava arheološki lokalitet, arhitektonski sakralni spomenik i memorijalnu komponentu. U planu je izrada projekta prezentacije čitavog kompleksa.

Kapela Svete Jelene pojedinačno je kulturno dobro od nacionalnog značaja za Republiku Hrvatsku. Zajedničkom inicijativom općine Šenkovec i Muzeja Međimurja Čakovec pokrenuto je ovo događanje kako bi se lokalitet i znanje o njemu približio lokalnom stanovništvu i svim zainteresiranima. U tu svrhu općina je dala otisnuti 700 razglednica s motivima kapele i poznatih freski koje su se podijelile posjetiteljima.

Kao dio programa Dana otvorenih vrata, viša kustosica Branka Marciuš, voditeljica Arheološkog odjela Muzeja održala je stručno predavanje na temu kompleksa Svete Jelene u tri navrata; za učenike OŠ Šenkovec i građane.

Kompleks Svete Jelene može se posjetiti i u ostale dane, uz najavu posjete Muzeju na telefonski broj: 040 310 040 ili e-mailom na adresu: posjete@mmc.hr. Cijena ulaznice se naplaćuje prema važećem cjeniku Muzeja Međimurja Čakovec. (MHS)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA