Neočekivana muzejska akvizicija
Admin | 17. ožujka 2023.

Građa u muzejske funduse dolazi na različite načine, no jedan nas je predmet ovih dana istovremeno zapanjio i oduševio. Prilikom radova u sklopu statičke sanacije SI i SZ krila palače čakovečkoga Starog grada pronađen je neočekivani nalaz.

 

Radnici tvrtke Međimurje graditeljstvo d.o.o. pronašli su u šuti između stropa dvorane za svečane namjene (tzv. vjenčaona) i poda prostorije gdje se donedavno nalazio postav Etnografskog odjela na prvome katu, list papira obostrano ispisan crnom tintom u prilično dobrom stanju. Zahvaljujemo radnicima koji su prepoznali važnost rada ustanove smještene u građevini u kojoj trenutačno rade te su spasili ovaj dokument i predali ga muzealcima.

Dokument napisan u Beču 9. ožujka 1718. godine nekakvo je izvješće o tadašnjoj političkoj situaciji odnosno događajima na razini Europe. Nažalost, kako dokument nije ni naslovljen ni potpisan te je slučajni nalaz, ne možemo ga povezati s konkretnim osobama i o njegovoj provenijenciji možemo zasad samo nagađati. Kolege iz Hrvatskog državnog arhiva potvrdile su da u njihovoj ustanovi ne postoji neki fond ili cjelina gradiva za koji bi se ovaj dokument mogao izravno vezati, no nije neobično da se, posebno u fondovima vojne provenijencije, ponegdje pronađu izvješća ovakvoga tipa.

Dokument je uvršten u Diplomatičku zbirku i čuvat će se kao kulturno dobro RH. Tranliteriran je iz njemačke paleografije u latinicu i predstoji njegov točan prijevod te daljnja istraživanja. Njegov pronalazak je zaista bila sreća, a povezati ga s nekime bilo bi nevjerojatno, no ne i nemoguće! (AŠ)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA