Maša Hrustek Sobočan promaknuta u najviši stupanj stručnog zvanja
Admin | 14. ožujka 2023.

Tko bi rekao da se u poplavi loših vijesti ljudima ponekad događaju i lijepe stvari. Zapravo ih ima u izobilju, ali se u javnost puno lakše i brže probiju one sa suprotnim predznakom, što baš i nije dobro za oblikovanje predodžbi mladih o svijetu koji im ostavljamo u nasljeđe. Zato je dobro upućivati ih na čitanje nadahnjujućih knjiga, praćenje poučnih događaja i druženje s pozitivnim ljudima.

 

Iz tog su razloga osmišljeni mehanizmi priznanja, nagrađivanja i promaknuća, čime suzbijamo negativnosti, gradimo pozitivnu sliku zajednice, motiviramo mlađe naraštaje i stvaramo uzore prema kojima ćemo se ravnati. No, uzori ni u kom slučaju ne moraju biti isključivo književni ili znanstveni geniji čija nam je blizina uglavnom nedostupna. Puno su češće to mali, obični ljudi: susjedi koji će nam pomoći obrezati živicu ili okopati vrt, prijatelji koji će nas posjetiti u bolesti, kolege s posla koji će nas bodriti, ljubazni službenici na šalterima, blagajnice u trgovačkim centrima, medicinske sestre u bolnicana... U interesu je dobrobiti zajednice da takve pojedince prepoznamo i istaknemo kako bismo natkrilili loše primjere i učinili ovaj svijet barem prividno ljepšim i boljim.

Tako je međimurske muzealce - a svakako i puno širi krug dobronamjernih ljudi - obradovala vijest o promaknuću ravnateljice Muzeja Međimurja Čakovec Maše Hrustek Sobočan. Šturo Rješenje o promaknuću Ministarstva kulture, odnosno Hrvatskog muzejskog vijeća, kaže kako je Maša Hrustek Sobočan, profesorica umjetnosti, ruskog jezika i književnosti te diplomirani povjesničar umjetnosti i rusist, dosadašnja viša kustosica Muzeja Međimurja Čakovec, ispunila uvjete iz tog i tog članka, tog i tog pravilnika te da joj se dodjeljuje zvanje – muzejski savjetnik. Za nekoga tko ne poznaje Mašu mogao bi po ovom birokratski sročenom Rješenju zaključiti kako je riječ o uobičajenoj proceduri Hrvatskog muzejskog vijeća po kojoj svaki muzejski djelatnik nakon određenog protoka vremena stječe više zvanje (kustos, viši kustos, muzejski savjetnik), no to baš i ne bi bilo sasvim točno. Naime, Ministartsvo kulture preko Hrvatskog muzejskog vijeća i te kako prati i vrednuje rad muzejskih djelatnika pa rješenja o promaknućima donosi isključivo na osnovu rezultata rada. A u slučaju Maše Hrustek Sobočan, Rješenju Ministarstva kulture i medija mogla bi se pridodati važna činjenica da je spomenuto zvanje dobila puno „prije reda“.

Naime, nakon dobivanja zvanja „viši kustos“, do najvišeg ranga stručnog zvanja u muzejskoj struci (muzejski savjetnik) čeka se najmanje deset godina, a Maša ga je stekla već nakon sedam. Riječ je o tome da viši kustos za promaknuće u muzejskog savjetnika mora skupiti barem 500 bodova, no skupi li više od toga, može biti promaknut i prije isteka zadanog roka. Pa kad već spominjemo kriterije, onda valja kazati kako je Maša strpljivim i marljivim radom skupila gotovo 1900 bodova,što su djelatnici Hrvatskog muzejskog vijeća u Zagrebu i te kako zapazili. Dakle, iza njezina rada stoje desetci izložbi i projekata u razdoblju od 2015. do 2022. godine. Bilo bi ih suvišno pojedinačno nabrajati, pa spomenimo barem neke: autorica je 13 odrađenih izložbi (tematskih i likovnih), stručni suradnik na još 2 tematske povijesne izložbe, radila je na 5 većih projekta - od toga 4 projekta financiranih iz EU fondova, autorica 6 stručnih i 40-tak publicističkih članaka s temama iz muzejske struke. Osim toga vodi sve zaštitne i obrtničke radove na palači Starog grada, a kao ravnateljica vodi poslovanje muzeja, organizira događanja, promovira muzej i konstantno se trudi modernizirati muzejske programe te približiti muzej novoj publici.

Čestitamo, Maša.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA