Zalani se vratili u Donju Dubravu
Admin | 6. veljače 2023.

Na zamolbu općine, Muzej Međimurja Čakovec posudio je Donjoj Dubravi četiri slike koje portretiraju članove obitelji Zalan. Riječ je o slikama u tehnici ulja na platnu u pozlaćenim okvirima iz razdoblja historicizma, s kraja 19. stoljeća.

 

Slika supružnika Leopolda i Hermine Zalan vrlo je velikih dimenzija, 204 x 168 cm, ali kao što će se pokazati na licu mjesta, idealne veličine za glavni zid općinske vjećnice. Upravo iz razloga jer je ta slika bila i rađena za tu prostoriju, koja je u doba obitelji Zalan imala funkciju obiteljskog salona. Naime, općinska vijećnica nalazi se unutar vile Zalan u Donjoj Dubravi, a posuđene slike bile su originalno smještene na toj lokaciji. No, početkom 1960-tih godina, nakon prodaje vile i dvorišta općini od strane posljednjih vlasnika, slike su dospjele u čakovečki muzej. Nakon šezdesetak godina slike su se vratile kući, iako samo privremeno, kao mala izložba povodom obilježavanja 30 godina općine Donja Dubrava i 545 godina od prvog pisanog spomena imena Donja Dubrava. Vila Zalan danas je Dom kulture Zalan, a općinska vijećnica dio je zgrade. S obzirom da u Muzeju Međimurja trenutno traju radovi konstruktivne obnove sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače, stalni postavi arheološkog, etnografskog, kulturno-povijesnog i povijesnog odjela su maknuti te su slike bile pohranjene u čuvaonici građe. Ostale tri slike manjih su dimenzija, 66 x 51 cm i 75 x 60 cm, portretiraju dva muškaraca i stariju gospođu iz obitelji Zalan, Maksa Hirschlera te vjerojatno Juliusa i Josefine Hirschler. No, posudba je ipak samo privremena.

Prezime Zalan obitelj Hirschler preuzima 1885. godine prilikom prelaska sa židovstva na katoličanstvo.

Slike su povješane u petak 3.2.2023. uz prisustvo djelatnika muzeja, a u akciji postavljanja prisustvovali su načelnik Marijan Varga, komunalni radnik Željko Štirnić, ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan, kustosice Tajana Vidović i Janje Kovač te Sven Kramar. Uz pristigle muzejske primjerke, u vijećnici je izloženo i ostalih pet portreta; tri na trajnoj posudbi iz vlasništva Nataše Srdić Jahn, direktne potomkinje obitelji Zalan, jedan su darovali Đuro i Bruno Fabić te jedan koji je bio zatečen u vijećnici.

U subotu 4.2.2023. u organizaciji KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava u sklopu 7. Dana Dobravske baštine organizirano je javno predstavljanje slika Zalan uz predavanje o povijesti obitelji koje su održali održali Slaven Ujlaki i Janja Kovač.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA