Posjet kulturno-turističkoj ruti “Putovima Frankopana”
Admin | 9. studenog 2022.

Delegacija Međimurske županije sa županom Matijom Posavcom na čelu, pročelnicama Međimurske županije Petrom Vadljom i Petrom Strahijom, direktorom Turističke zajednice Međimurske županije Rudijem Grulom i ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec Mašom Hrustek Sobočan posjetila je u utorak 8.11.2022. kulturno-turističku rutu „Putovima Frankopana“ na poziv župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine.

 

Župani Zlatko Komadina i Matija Posavec potpisali su Sporazum o suradnji i povezivanju na projektu „Putovima Frankopana“ u Dvorcu Nova Kraljevica.

U cilju očuvanja povijesne i kulturne baštine i ostavštine plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana, Primorsko-goranska županija, kao županija Frankopana, i Međimurska županija, županija Zrinskih, će razvijati zajedničke projekte i koristiti dostupne nacionalne i EU fondove te kroz obnovu infrastrukture i podršku kulturnim manifestacijama obogaćivati kulturnu i turističku ponudu u županijama.

Kao prvi korak u suradnji najavljeno je gostovanje izložbe „Upoznajmo Frankopane“ u Muzeju Međimurja Čakovec u travnju 2023. godine, povodom Dana Međimurske županije, koji se obilježava u spomen na dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Projekt Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” proglašen je kao jedan od najboljih po ocjeni hrvatske javnosti na nedavnom izboru Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija i Predstavništva EU parlamenta u Hrvatskoj. Projekt je inspiriran ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća stolovala na području Primorsko-goranske županije. Kulturna ruta donijela je sanaciju, obnovu i vraćanje života u 17 kaštela i dvoraca te tri sakralna kompleksa

Kompleks Starog grada Zrinskih u Čakovcu najveći je profani spomenik Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra. Ime Zrinski je dobio prema poznatoj obitelji hrvatskih banova i neustrašivih ratnika - branitelja granica ugarsko-hrvatskog kraljevstva od prodora Osmanlija, obitelji Zrinski. Od 1954. godine u Starom gradu djeluje Muzej Međimurja Čakovec.

Zrinski i Frankopani bili su tijesno povezani obiteljskim i političkim vezama. Ana Katarina Frankopan bila je supruga Petra Zrinskog i sestra Frana Krsta Frankopana. Sva trojica pripadali su krugu vezanom uz Zrinsko-frankopansku pobunu zbog koje su tragično završili.

Posjet se nakon Kraljevice nastavio obilaskom Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te Centra za posjetitelje „Velike zvijeri“ i Objekta za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA