Dječje igračke i lončarski proizvodi obitelji Horvat nova akvizicija Muzeja Međimurja Čakovec
Admin | 2. srpnja 2020.

Nematerijalna baština počiva na ljudima, njihovim znanjima i vještinama. Supružnici Đurđica i Antun Horvat bili su jedinstven par po tome: Đurđica je nositeljica vještine rada na lončarskom kolu, a Antun je ovladao vještinom izrade dječjih igračaka. Na žalost, Antun nas je napustio krajem 2019. godine. Iza njega su ostale igračke koje je izradio kao i alat kojim se koristio. Njih je supruga Đurđica odlučila povjeriti Muzeju Međimurja Čakovec.

 

Gospođa Horvat za fundus MMČ-a dala je i lončarske predmete iz njene bogate obiteljske tradicije. Naime, ona je unuka poznatog čakovečkog lončara Ivana Lesjaka. U svojoj je radionici u Svetom Urbanu čuvala neke od najstarijih djedovih proizvoda izrađenih u različitim tehnikama i koloritu iz vremena kad su se oni proizvodili za svakodnevnu upotrebu u međimurskim domaćinstvima. Po umirovljenju djeda, radionicu je preuzela unuka Đurđica. Uslijed promjene u potražnji za lončarskim proizvodima, počela je izrađivati minijature originalnih proizvoda kao suvenir. Te minijature ukrašene su međimurskim motivima i u tipičnom šarenom koloritu. Danas je Đurđica Horvat jedna od samo dvoje preostalih aktivnih lončara u Međimurju.

Osim konačnih proizvoda od izuzetne su važnosti alat i pomagala kojim su se koristili supružnici Horvat u svom radu. Oni govore o svim fazama ove dvije vještine, ali i velikoj snalažljivosti izrađivača. Mnogi alati su isto tako ručno izrađeni. Najbolji primjer tome je lončarsko kolo koje je Antun sam izradio za suprugu. Na tom je kolu nastalo stotine lončarskih proizvoda, a funkcionalno je i danas. Ovom akvizicijom postojeće su se zbirke dopunile prvenstveno alatom, a potom i proizvodima suvremenih proizvođača.

Svi će predmeti postati dio zbirki Etnografskog odjela, a odabrani će biti izloženi u stalnom postavu muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“ koji nastaje u fortifikaciji kompleksa Starog grada.

Na slici: Antun i Đurđica Horvat, Janja Kovač i Antonia Prgomet u srpnju 2019. godine prilikom snimanja filma o lončarstvu

Janja Kovač, kustos etnografskih zbirki

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA