Studenti Međimurskog veleučilišta na terenskoj nastavi u Starom gradu
Admin | 23. siječnja 2019.

U utorak 22. siječnja 2019. godine studenti druge i treće godine stručnog studija održivog razvoja na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu posjetili su Stari grad Čakovec. U sklopu terenske nastave, budući inženjeri održivog razvoja, pod vodstvom prof. Jasmine Ovčar, obišli su građevinsku zonu u perivoju Zrinski i radove na trenutno najkompleksnijoj obnovi zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra u Hrvatskoj – obnovi i revitalizaciji fortifikacije Starog grada Čakovec koja će u 2020. godini otvoriti svoja vrata kao novi Muzej nematerijalne baštine Međimurja, pod imenom „Riznica Međimurja“. Projekt obnove sufinanciran je iz europskih strukturnih fondova, točnije iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Muzej Međimurja je vlasnik čitavog kompleksa Starog grada u Čakovcu, koji je pod upravom Međimurske županije.

 

Studente je gradilištem provela ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i objasnila im do sada obavljene zahvate na gradnji, kao i buduće funkcije pojedinih dijelova zgrada. Detaljnije tehničke finese oko tehnika gradnje objasnio im je voditelj gradilišta Mladen Stecević.

Čitav kompleks fortifikacije Starog grada podijeljen je na 5 dilatacija: 1. mali bastion (tzv. Diskač), 2. zgrada koja spaja mali i veliki bastion, 3. veliki bastion (tzv. Kolnica), rekonstrukcija porušene zgrade iz 18. stoljeća, 5. JI ostatak bedema. Do sada su izvršeni sljedeći radovi: prva, druga i treća dilatacija očišćene su u unutrašnjosti od žbuke, na mali bastion dozidava se vanjsko stubište, napravljen je unutrašnji proboj između 1. i 2 dilatacije, izvedene su hitne mjere statičke sanacije velikog bastiona (injektiranje i zapunjavanje pukotina) te se priprema cjelokupna statička sanacija svoda glavnog bastiona metodom učvršćivanja konstrukcije karbonskim trakama. Sanirani su i podpilotirani temelji ostataka bedena 4. i 5. dilatacije. Podpilotirani su temelji nove zgrade, čija je gradnja u tijeku. Radi se o faksimilu (replici i u izgledu i u načinu gradnje) originalne barokne zgrade iz 18. stoljeća koja je do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća stajala na tom mjestu. Najzahtjevniji dio na izgradnji nove zgrade bilo je zidanje ciglom unutrašnjeg polukružnog svoda sa susvodnicama, prema nekadašnjoj metodi, a s obzirom da se danas takvi poslovi rijetko rade i nedostaje nam starih majstora s takvim umijećem, trebala je dobra priprema, edukacija i planiranje izvedbe takvog zahtjevnog procesa zidanja.

Kod starih građevina ovakvog tipa iznenađenja su prije pravilo nego iznimka, pa tako u procesu obnove svako malo otkrivamo neke nepoznanice. Naprimjer, kod sanacije bedema u njihovim temeljima pronađeni zazidani lukovi koji su služili ili kao potporanj zidu, ili za protjecanje vode iz jezera; pronađeno je par novih prostorija koje su se otkrile tijekom sanacije (npr. prostorija u podu ispod zvonika), otkriveni su vrijedni nalazi poput pećnjaka iz 17. stoljeća, pojedini arheološki nalazi, itd.

Sa svime time upoznati su naši studenti na licu mjesta, a posjet će rezultirati s dva seminarska rada i jednim završnim radom na temu obnove i revitalizacije Starog grada u Čakovcu. Svaka pohvala studentima za pokazani interes, te je već dogovoreno da nas posjete ponovno za 6 mjeseci da vide kako napreduju radovi.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA