Stalni postav
Etnografske zbirke

Građa iz zbirki etnografskog odjela prezentirana je u stalnom postavu na prvom katu palače. Postav je koncipiran tako da prati izmjenu godišnjih doba kroz smjenu najznačajnijih poslova i običaja za to vrijeme godine. Život jednog domaćinstva u Međimurju u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća karakterizira posvećenost obradi polja. Stoga su u stalnom postavu predstavljeni veći poljoprivredni radovi te alati i strojevi koji su se koristili za te poslove. No, rad nije bio jedina aktivnost Međimuraca. Proštenja, sajmovi, zajednički poslovi, obilježavanje blagdana ili hodočašća predstavljaju otklon od uobičajenog vremena, vrijeme u kojem su se pričale priče, plesalo i pjevalo, prenosila znanja, zaljubljivalo se. Preplitanje materijalnog i nematerijalnog vida života nit je koja se provlači kroz cijeli postav.

Tri najznačajnija događaja u životu svakog pojedinca – rođenje, svadba i smrt – obrađeni su u zasebnim prostorijama. Ove je trenutke pratio velik broj običaja koji su zabilježeni na popratnim legendama uz predmete. Na taj se način fizičkim predmetima daje kontekst u kojem su korišteni, kontekst bez kojeg su samo komad oblikovanog drveta, platna, metala.

Postav etnografskih zbirki sadrži dragulje poput cjelovitog licitarskog štanda s licitarskim proizvodima, velikog vertikalnog tkalačkog stana i prikaza tkanja, ručno izrađenih drvenih pokladnih maski, tibetnih rubaca kao najistaknutijeg dijela međimurske narodne nošnje ili čipkarice koje izrađuje svetomarsku čipku uz pomoć batića i bala.

Autorica muzejske koncepcije stalnog postava je Smiljka Petr Marčec, muzejska savjetnica.

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA