EU projekti
Cjelodnevne radionice i predavanja u Pomurskom muzeju Murska Sobota
Admin | 26.09.2014. 16:48

Djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec te grupe učenika i profesora iz Gospodarske škole Čakovec te Srednje škole Prelog su u petak, 26. rujna krenuli prema Murskoj Soboti. Domaćin cjelodnevnog druženja bio je Pomurski muzej Murska Sobota. Nakon dolaska smjestili smo se u dvoranu za predavanja, a pozdravne govore održale su Metka Fujs, ravnateljica Pomurskoga muzeja i Maša Hrustek Sobočan, voditeljica projekta i kustosica Muzeja Međimurja Čakovec.

Predavanja su pripremili stručnjaci iz Muzeja, ali i sami učenici. Metka Fujs, ravnateljica Pomurskoga muzeja govorila je o prvim dopisnicama i razglednicama na području Prekmurja i Međimurja. Umirovljeni kustos Pomurskoga muzeja mag. Franc Kuzmič održao je predavanje o trima sakralnim zgradama u M. Soboti. Maja Žvorc i Maša Hrustek Sobočan, kustosice Muzeja Međimurja Čakovec pripremile su zanimljivo predavanje o društvenom i kulturnom životu u Čakovcu između 1880. i 1914. godine. Mateja Huber, kustosica Pomurskoga muzeja govorila je o šeširu kao modnom dodatku na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Dok su učenice Gimnazije Murska Sobota prezentirale svoj istraživački rad.

Nakon održanih predavanja, učenicima su bile prezentirane četiri radionice te su oni sami odabrala u kojoj će sudjelovati. Održana je kulinarska radionica gdje su učenici pripremali dva deserta prema receptima s početka 20. stoljeća. Voditeljice radionice su bile Tadeja Sapač, kustosica Pomurskoga muzeja i Zdenka Mesarič, stručna učiteljica praktične nastave kuharstva u Srednji školi za ugostiteljstvo i turizam Radenci. Radionicu izrade ženskoga šešira vodila je Mateja Huber, kustosica Pomurskoga muzeja, a radionicu izrade razglednica po uzoru na prve razglednice vodila je Metka Fujs, ravnateljica Pomurskoga muzeja. Posljednja radionica – plesna radionica – održala se u baroknom salonu, u stalnom postavu Pomurskoga muzeja. U prikladnom ambijentu učenici su učili o plesovima i kulturi plesa na prijelazu 19. u 20. stoljeće a voditelj radionice bio je Saša Županek, plesni učitelj i stručnjak za vanjski izgled, bonton i javni nastup.

Uz sudjelovanje na radionicama, imali smo mogućnosti razgledati stalni postav i izložbe Pomurskoga muzeja Murska Sobota, ali i dio grada kroz šetnju na putu na zajednički ručak.

Kao zaključak, učenici su predstavili što su naučili i napravili na svojim radionicama te smo mogli uživati u njihovim plesnim izvedbama, ali i isprobati proizvode iz kulinarske radionice te se diviti papirnatim šeširima i razglednicama u koje su učenici uložili svoju kreativnost.

vrijeme trajanja: 26. ožujak 2014.
organizator: Pomurski muzej Murske Sobote
mjesto održavanja: Pomurski muzej Murske Sobote

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA