EU projekti
Održana završna konferencija projekta pHisCulture
Admin | 24.07.2015. 10:14

U četvrtak 11. lipnja 2015. godine održana je u Pomurskom muzeju u Murskoj Soboti završna konferencija projekta pHisCulture: Upoznajmo zajedničku prošlost u kulturnoj suradnji za budućnost.

Projekt je provođen u sklopu Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. Započet je u prosincu 2013. godine te je nakon 20 mjeseci trajanja službeno završen s datumom 16. srpnja 2015. godine. Projekt su zajednički proveli Muzej Međimurja Čakovec kao vodeći partner, Pomurski muzej Murska Sobota, Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog. Osnovna tematika projekta pHisCulture bilo je istraživanje povijesnog perioda Fin de siècla, tj. kraja 19. i početka 20. stoljeća u partnerskim gradovima Čakovcu i Murskoj Soboti te njegova djelomična rekonstrukcija i prezentacija kroz dvije izložbe: „Večernji soirée: Fin de siècle u Čakovcu“ koju je pripremio Muzej Međimurja Čakovec te „Med podeželjem in mestom Murska Sobota 1850 – 1920“ u pripremi i realizaciji Pomurskog muzeja Murska Sobota; modnu reviju i izradu replika povijesnih kostima u izradi Gospodarske škole Čakovec i istraživanju starih recepata i kulinarskoj prezentaciji javnosti starih jela iz ruku profesora i učenika Srednje škole Prelog. Projekt je imao i izraženu edukativnu komponentu u vidu održanih cjelodnevnih predavanja i radionica za srednje škole i učenike Gospodarske škole Čakovec i Srednje škole Prelog s hrvatske strane i Gimnazije iz Murske Sobote te Srednje šole za turizem in gostinstvo Beltinci sa slovenske strane.

Na uvodnom dijelu završne konferencije predstavnici projektnih partnera održali su izlaganja o ostvarenim aktivnostima i rezultatima projekta unutar svoje institucije, bogato popraćeno foto i video dokumentacijom. Nakon toga domaćini su nas poveli u edukativnu šetnicu starom gradskom jezgrom Murske Sobote uz stručno vodstvo direktorice Pomurskog muzeja Metke Fujs. Šetnju smo završili u jednoj od najstarijih građanskih kuća u gradu, u kojoj se danas nalazi muzejska galerija Robin, u sklopu koje je postavljena izložba „Med podeželjem in mestom Murska Sobota 1850 – 1920“. Ogled izložbe bio je popraćen stručnim vodstvom muzejskih djelatnika te nadopunjen glazbenom točkom gospodina Štefana Bencaka na izloženom klaviru. Klavir datira u zadnju četvrtinu 19. stoljeća i restauriran je u sklopu projekta pHisCulture te je vraćen u uporabno stanje. Uslijedio je domjenak za prisutne u građanskom vrtu galerije i glazbeni opuštajući program na harmonici.

Uz završnu konferenciju potvrdili smo da su najvažniji ciljevi projekta u potpunosti ostvareni – istraženo je i prezentirano kulturno nasljeđe koje prelazi lokalne okvire i postaje zajedničko kulturno nasljeđe pogranične međimursko-pomurske regije, obnovljene su kulturne i društvene veze muzeja i škola pograničnog područja, izvršen je prijenos znanja i iskustva između javnih kulturnih i obrazovnih institucija te je ostvaren i pojačani marketing i promocija prekograničnog područja Međimurja i Pomurja. Uz sve to uz partnerske razvili smo i prijateljske odnose te se već naziru neki novi zajednički projekti u budućnosti. (MHS)

vrijeme trajanja: 11. lipnja 2015.
organizator: Pomurski muzej Murska Sobota
mjesto održavanja: Pomurski muzej Murska Sobota

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA