Izložba „Tibeti u Međimurju i Podravini“ otvorena u Galeriji Koprivnica
Admin | 21. veljače 2022.

Svaka muzejska izložba na svoj je način lijepa i svaka izaziva pozornost kulturne javnosti. Izložbe su svojevrstan okular u bogatstvo kulture jednog naroda, ali ne treba smetnuti s uma da istodobno pripadaju svjetskoj baštini. Posjećenošću, izrečenim i zabilježenim dojmovima to je pokazala je i etnoizložba Tibeti u Međimurju i Podravini, koja je gotovo tri mjeseca plijenila pozornost znalaca i građana u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Posve opravdano, jer tibet-robec je jedan od najljepših i najuočljivijih dijelova međimurske i podravske narodne nošnje, detalj bez kojega bi ona bila vidljivo siromašnija. Ljepota i finoća tkanina, jarke boje, zadivljujući cvjetni uzorci i rese, jedva da se mogu opisati riječima – to naprosto treba vidjeti i ostati zatečen maštom i vještinom žena koje su ih izvezle. Nije stoga čudo da je svaka vlasnica na svoj tibet pazila kao na suho zlato i nastojala sačuvati njegovu izvornu ljepotu za svoje kćeri i unučice.

 

Nakon što su najljepši primjerci bili izloženi u čakovečkom muzeju, u petak, 18. veljače 2022. isti postav otvoren je i u Galeriji Koprivnica. Autorice izložbe, više kustosice Muzeja grada Koprivnice i Muzeja Međimurja Čakovec, Marija Mesarić i Janja Kovač, uložile su mnogo truda i znanja kako bi te prekrasne marame, od kojih neke dosežu veličinu od preko dva metra, nakon međimurske, u najboljem svjetlu predstavile i podravsko-koprivničko-križevačkoj kulturnoj javnosti.

Izložba je postavljena u veoma prikladnom prostoru Galerije Koprivnica, a samo otvorenje popratili su zainteresirani građani, novinari i poznatiji kulturni djelatnici grada Koprivnice i županije. Uvodne govore održali su ravnatelji dvaju muzeja, Maša Hrustek Sobočan (MMČ) i Robert Čimin (MGK). Oni su se osvrnuli na bogatstvo etno-baštine sjeverozapadne Hrvatske i izrazili uvjerenje kako će se ovakav oblik suradnje dvaju muzeja nastaviti i ubuduće, s ciljem jačanja i njegovanja građanske svijesti o potrebi čuvanja narodne tradicije ovog dijela Lijepe Naše. Stručni doprinos postavljanju izložbe dale su i konzervatorice i restauratorice Hrvatskog konzervatorskog zavoda iz Zagreba: Matea Bilogrivić, Venija Bobnjarić-Vučković. Gordana Car i Maja Vrtulek. Izložba je potpomognuta sredstvima Ministarstva kulture, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, gradova Čakovca i Koprivnice te Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja grada Koprivnice.

Nazočnoj publici postav su podrobnije predstavile autorice Marija Mesarić i Janja Kovač, a zapažena je bila i prisutnost članica Društva izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca, koje su uživo dočarale izgled podravskih i međimurskih tibeta.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA