Falat zemlje šteri ima dušu... Izložba povodom 95. godišnjice čakovečkog skladatelja Ljuboslava Ljube Kuntarića (Čakovec, 1925. – Volosko, 2016.)
Admin | 19. studenog 2020.

Organizator: Muzej Međimurja Čakovec
Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Vrijeme trajanja: 27. studenoga 2020. do 31. siječnja 2021. godine
Autorica izložbe: Tajana Vidović, kustosica
Otvorenje: virtualno

 

Sa svrhom upoznavanja stručnjaka i šire javnosti s još jednom Memorijalnom zbirkom, Muzej Međimurja Čakovec će u Izložbenom salonu od 27. studenoga 2020. do 31. siječnja 2021. predstaviti veliku tematsku izložbu materijalne ostavštine iz fundusa Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić. Upravo će se njome obilježiti 95. godišnjica rođenja jednog od naših najpriznatijih Međimuraca Ljuboslava Ljube Kuntarića - proslavljenog glazbenika, skladatelja, inženjera hidrogradnje te laureata brojnih nagrada i priznanja s područja glazbene kulture.

Tematska izložba koja nosi naziv Falat zemlje šteri ima dušu... predstavlja vrijednu kulturnu baštinu druge polovice 20. i prve polovice 21. stoljeća. U prenesenom značenju njome je okarakteriziran njegov duh, svestranost, predanost, umjetnički karakter, zatim golema marljivosti u projektiranju i skladanju uz neprestano pomicanje vlastitih granica te materijalna ostavština koja je temelj spomenutog. Imao je izniman talent za koji je osjećao da ga ima obavezu iskoristiti i dati je zainteresiranima. Stoga ova tematska izložba daje na uvid taj proces nastanka svima jako dragih melodija, a ne samo zvuka kao gotovog produkta.

Izložba će se sastojati od vizualno vrlo zanimljivih plakata koji će kroz niz tekstova i fotografija sadržavati informacije o glazbenoj i građevinskoj oazi rođenog Čakovčanina te muzejskih predmeta koji će biti postavljeni muzejskim vitrinama.

Veći dio Izložbenog salona u Muzeju ambijentalno će biti prezentiran kao oaza glazbenog stvaralaštva prožeta različitim žanrovima i popraćena audiovizualima radi boljeg doživljaja njegova opusa. Riječ je o originalnim notnim zapisima te strojopisnim i računalnim partiturama, svescima, starim fotografijama te dokumentaciji iz njegove vlastite arhive. Veliku vrijednost imaju mnogobrojne autorove nagrade, plakete i pehari, diplome i zahvalnice za doprinos glazbenoj kulturi. Dio izložbe bit će i gramofonske ploče, plakati te programske knjižice glazbeno-scenskih djela za koje je napisao glazbu. Uz to, bit će prezentirani njegovi osobni predmeti, a dodatnom će ugođaju svakako doprinijeti nosači zvuka, uređaji za reproduciranje zvuka te glazba kao prenositelj autorove emocije.

Manji dio bit će posvećen muzejskim predmetima vezanim uz inženjersku karijeru Ljube Kuntarića koju je paralelno gradio s glazbenom, a preostali dio Izložbenog salona bit će posvećen donaciji ostavštine, osnivanju Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić, vrijednosti njegova opusa i projektima koji su prethodili realizaciji ove vrijedne tematske izložbe.

S obzirom na novonastalu situaciju otvorenje izložbe „FALAT ZEMLJE ŠTERI IMA DUŠU…“ biti će predstavljeno virtualno u petak, 27. studenog 2020. godine putem mrežnih stranica Muzeja Međimurja Čakovec: Youtube kanala, Facebook stranice, te službene muzejske stranice www.mmc.hr. Izložbu je moguće posjetiti i razgledati u Izložbenom salonu MMČ-a sve do 31. siječnja 2021. tijekom radnog vremena Muzeja. (TV)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA