Ususret V. Zrinski Art Festivalu, čakovečkom festivalu inovativnih umjetničkih praksi
Admin | 25. kolovoza 2020.

Mjesta održavanja:
Muzej Međimurja Čakovec – Stari grad Čakovec
Dvorana Scheier
Centar za kulturu Čakovec
Terasa Gradske kavane
Metalac Industrial Bar Čakovec

Vrijeme održavanja:
03. rujan 2020. - 06. rujan 2020.

 

Kraj ljeta 2020. godine u gradu Čakovcu već peti puta za redom obilježit će konceptualna manifestacija umjetničkog predznaka – Zrinski Art Festival. Riječ je o međunarodnom festivalu inovativnih umjetničkih praksi – našem čakovečkom autohtonom i urbanom konceptu galerijsko-gerilske umjetnosti koji će višestrukim programima, umjetničkim instalacijama, izložbama i koncertima zaposjesti više lokacija u samom gradu. Izložbe će biti postavljene u Muzeju Međimurja, Centru za kulturu Čakovec i galeriji Scheier, plesna točka prigodom otvaranje festivala odvijat će se u jezeru Starog grada, dok će kazališni programi biti izvođeni na terasi Gradske kavane Čakovec, a glazbeni program u Metalac Industrial Baru. Ovim festivalom u nekoliko dana intenzivnih događanja upregnut će se gotovo svi izložbeno-izvođački kapaciteti našeg malog grada. Zrinski Art festival jednom godišnje Čakovec pretvara u iskonski urbani centar i glavni punkt obrazovanja publike suvremenim umjetničkim tokovima. Ovaj događaj čak možemo nazvati i godišnjom retrospektivom suvremenih umjetnika koji trenutno aktivno djeluju na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni, ali i spoju velikih i priznatih umjetničkih imena s onim mlađim i tek stasalim umjetnicima od kojih se neki tek trebaju afirmirani na domaćoj likovnoj sceni.

Umjetnički direktor, inicijator i organizator festivala je Damir Klaić Ključ, čakovečki fotograf i konceptualni umjetnik. Izložbeni dio i odabir radova radi u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti i likovnom kritičarkom Brankom Hlevnjak iz Zagreba. Suorganizatorica festivala je i Nikolina Mekovec, čakovečka koreografkinja. Iznimke u ovogodišnjem programu su dvije „izložbe unutar izložbe“, prva pod imenom Vizura 2020 – vrijeme extrema u organizaciji ULUPUH-a koja će biti postavljena u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja te izložba fotografija poznatog hrvatskog autora Mije Vesovića u foajeu Centra za kulturu Čakovec. Žirirani radovi pristigli na natječaj ZAF-a biti će prezentirani u galeriji Scheier. Novost su i dvije kazališne predstave: Žena godine, višekratno dokazane domaće autorice Kristine Štebih, u kojoj glumi poznata glumica Barbara Rocco i predstava Kratak vic o braku za koju je tekst napisala također Kristina Štebih, a režirao je Matko Buvač, naša mlada čakovečka kazališna nada u usponu. U sklopu festivala planirana je i promocija autobiografije Borisa Leinera Sve bio je ritam. Novost su i dječje radionice kroz sva četiri dana u atriju Starog grada u Čakovcu, u trajanju od 10 – 18 sati. Na festivalu će se ove godine predstavit čak 63 umjetnika.

Otvorenje festivala događat će se u četvrtak 3.9.2020. sukcesivno svakih sat vremena na drugoj lokaciji i to redom:

  1. 18.00 h – otvorenje Dječjeg ZAF-a u atriju Starog grada
  2. 19.00 h – otvorenje izložbe fotografija Mije Vesovića u Centru za kulturu Čakovec
  3. 20.00 h - glavno otvorenje festivala i otvorenje izložbe Vizura 2020 u atriju Starog grada
  4. 21.00 h – plesna predstava skupine Teuta u perivoju Starog grada
  5. 22.00 h – otvorenje izložbe radova ZAF-a u galeriji Scheier
  6. 23.00 h - otvorenje izložbe radova ZAF-a i akustični koncert u Metalac Industrial Baru

Za detaljni raspored događanja po danima vidite letak te pratite facebook stranice Zrinski Art Festivala.

Izložba u Muzeju Međimurja Čakovec moći će se razgledati od 31.08. do 18.09.2020. (MHS)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA