Izložba Slobodana Benkovića – Boča: petak, 4. listopada 2019.
Admin | 19. rujna 2019.

Muzej Međimurja Čakovec

Izložbeni salon 4. 10. – 8. 11. 2019. (otvorenje izložbe: 4. 10. u 19,00 sati)
Organizacija izložbe: Ogranak Matice hrvatske Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec

 

Profinjeni lirsko-grafički senzibilitet Slobodana Benkovića – Boča

Slobodan Benković rođen je 1943. u Zagrebu, a prerano je preminuo 2005. godine u Novom Marofu, gdje je živio sa svojom obitelji. Srednjoškolsko obrazovanje i Pedagošku akademiju, likovni odjel završio je u Čakovcu, a na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1971. godine diplomirao je grafiku u klasi prof. Marijana Detonija. Dugi niz godina radio je kao profesor tehnologije, crtanja i dekorativnog slikanja u Graditeljskoj školi u Čakovcu. Također je radio kao profesor likovne umjetnosti u Ekonomskoj školi i Gimnaziji Josipa Slavenskog. Mnoge generacije učenika, koje je uvodio u svijet vizualnih umjetnosti, pamte ga po originalnim i danas modernim metodama poučavanja i pristupu umjetnosti koji je bio drugačiji od ostalih, daleko od propisanih i konvencionalnih normi.

Samostalno je izlagao više puta te je sudjelovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Prva samostalna izložba bila mu je u Muzeju Međimurja u Čakovcu 1979., zatim 1985., a posljednja 2004. godine, pa nije slučajnost da se ovom retrospektivnom izložbom Slobodan Benković ponovno vraća, četrnaest godina nakon smrti u muzejski prostor. Bio je član HDLU-a u Zagrebu i Međimurju.

Ovom retrospektivom predstavljamo Benkovića kronološki u različitim fazama i tehnikama. Neka djela su već od prije poznata publici, no neka se pojavljuju prvi puta. Grafičar po struci, Benković voli crtu i liniju kojom naglašava crtež kao temelj svoje likovnosti, a zatim to sve ispunjava pigmentom koji je reduciran na nekoliko boja. Tehnike kojima se koristio bile su pastel-kreda-ugljen, akvarel, ulje i kombinirane tehnike. Težio je crtačkom perfekcionizmu i ekspresiji linije. Motivi su mu bili uglavnom iz njegovog kraja, zagorski pejzaži, omiljene mu Vrbe, obale uz Dravu, Bednju i Plitvicu, mrtve prirode osobito motivi cvijeća u vazi, ljudska lica kao maske, imaginarne ljudske figure, geometrizirani apstraktni oblici. Benković jako voli kadriranje i posebne formate, ali ipak slike ostaju bez klasičnih okvira što daje posebnu draž i intimnost slikama, originalnost i prepoznatljivost, tzv. okvir bez okvira.

Ova izložba nas podsjeća i obvezuje da umjetnici takvog formata ne mogu i ne smiju ostati zaboravljeni. Slobodan Benković uspio je stvoriti veliki opus svojih djela a njegov originalan i prepoznatljiv stil, stavlja ga u sam vrh akademskih slikara sjeverozapadne hrvatske umjetnosti. Svakako treba zauzeti i svoje mjesto u suvremenom hrvatskom slikarstvu.

Retrospektivna izložba Slobodana Benkovića – Boča od iznimne je važnosti, kao poseban kulturni događaj u Muzeju Međimurja Čakovec, jer ovo je zapravo prvo, predstavljanje autora u različitim fazama stvaralaštva četrnaest godina nakon prerane smrti. Zbog toga ova izložba ima memorijalni karakter, ona je svojevrsni hommage, počast i sjećanje na umjetnika, profesora i prijatelja, koji nas je zadužio svojom bogatom umjetničkom baštinom.

prof. Karmen Farkaš, povjesničarka umjetnosti

 

P.S.: U povodu izložbe bit će tiskan katalog s tekstovima prof. Ivana Pranjića, inicijatora izložbe, koji je s prof. Karmen Farkaš, autoricom koncepcije odabrao djela iz slikarove ostavštine u vlasništvu obitelji i čakovečkih srednjih škola u kojima je S. Benković radio kao likovni pedagog te naše uvažene književnice i profesorice dr. sc. Emilije Kovač. Svi spomenuti govorit će na otvorenju o životu i djelu svog preminulog kolege i umjetnika akad. slikara Slobodana Benkovića. Likovni postav pedesetak odabranih slikarovih djela osmislile su Erika Nađ Jerković (MMČ) i Karmen Farkaš. (ENJ)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA