Proljeće u muzeju
Admin | 22. ožujka 2019.

Premda je i tijekom zimsklih mjeseci Muzej Međimurja Čakovec obilovao događajima, s nadolaskom proljeća broj muzejskih aktivnosti višestruko će se povećati. Brojne radionice, predavanja, projekti, akcije i izložbe posve će zaokupiti naše kustose i zaposlenike, posjetiteljima pružiti užitak boravka u muzejskim prostorima te ih educirati, motivirati i vezati uz našu starinu i tradiciju.

 

Poseban naglasak stavit ćemo na najmlađe, ispunjavajući time jedan od prioritetnijih zadataka kojeg smo postavili pred sebe u narednom razdoblju – jačanje svijesti naše djece i mladeži o potrebi čuvanja starih predmeta i običaja.

Uspijemo li u tom smislu u dogledno vrijeme nešto učiniti smatrat ćemo da naš trud ima smisla te ćemo sa sličnim aktivnostima nastaviti i u budućnosti. Krenimo, dakle, ususret proljeću s muzejskim predznakom. S onakvim šarenilom boja i sadržaja s kakvima nas svake godine dočekuje najljepše godišnje doba

Započet ćemo s tematskom izložbom posvećenoj Stjepanu Leineru, jednom od prva dva zaposlenika čakovečkog Muzeja. Leiner je do sada, na žalost, gotovo uvijek bio u sjeni ličnosti Aleksandra Schulteisa, prvog direktora Muzeja i čakovečkog kipara, no zahvaljujući trudu naše muzejske savjetnice Erike Nađ-Jerković, i Leinerove zasluge će biti dostojno prezentirane javnosti.

Osim izložbe imamo i nekoliko novih aktualnih radionica, na temu mode i prigodnog Uskrsa, a mjesec travanj posvetit ćemo, već tradicionalno, našem slikaru Ladislavu Kralju Međimurcu uz manifestaciju “Kralju za rođendan”.

U svibnju pripremamo akciju pod nazivom “Vremeplov igračaka”, gdje nas čeka prezentacija tradicionalnih igračaka i igara uz korelaciju s najnovijim mogućnostima kao što je atraktivni i maštoviti autić GO-CAR-GO kojeg će moći isprobati voziti u atriju Starog grada i veliki i mali posjetitelji. Njega će u atrij dopremiti osnovna škola Hodošan, koja ga je osmislila i izradila.

Povodom Međunarodnog dana muzeja 17. svibnja organizirali smo manifestaciju “Mali školski kustosi”, na temu (Pre)Hrana. Prijavljeno je 6 osnovnih međimurskih škola i ukupno 21 učenik koji će se taj dan natjecati za titulu najboljeg malog školskog kustosa. Njihov zadatak je da na predloženu temu u svojim kućama i dvorištima pronađu neki stari predmet kojega će na Međunarodni dan muzeja predstaviti pred odabranom publikom i muzejskim povjerenstvom. Manifestaciju podržava i Ministarstvo kulture RH.

Za kraj proljeća čeka nas još jedna izložbena poslastica: NENAD OPAČIĆ i njegovi “Kiborzi”. Iz izložbenog salona izložba će se proširiti i na atrij Starog grada.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA