Izložba - U ritmu vremena: grafički dizajn Pavla Vamplina
Admin | 17. studenog 2020.

Djela Pavla Vamplina iz muzejskog fundusa
Na izložbi u Centru za kulturu Čakovec

Organizator: Centar za kulturu Čakovec
Suorganizator: Muzej Međimurja Čakovec
Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
Otvorenje: 19. 11.2020. u 19 h
Autorica izložbe: doc. dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Kustosica izložbe: Erika Nađ-Jerković, Muzej Međimurja Čakovec

 

Čakovečki umjetnik Pavao Vamplin (1924.–2000.) aktivno je djelovao u drugoj polovini 20. stoljeća i bavio se nizom područja – od slikarstva i grafike do oblikovanja keramike i grafičkog dizajna. Iako je svojim djelovanjem obilježio vizualne komunikacije u Hrvatskoj od 1950-ih do 1970-ih, njegov doprinos grafičkom dizajnu donedavno je bio neistražen i do sada nije bio predstavljen javnosti u formi izložbe.

Vamplin je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti 1955., a već za studija počeo se baviti grafičkim dizajnom. Tijekom aktivnog djelovanja surađivao je s brojnim naručiteljima iz kulturnog i gospodarskog sektora te realizirao plakate za niz manifestacija (npr. Zabavne melodije Opatije iz 1959.). Od 1959. do 1963. bio je zaposlen u Vjesniku te za potrebe toga novinskog i štamparskog poduzeća realizirao brojne oglase, vinjete, prospekte i ostale propagandne materijale u kojima je primjenjivao širok dijapazon pristupa – od kolaža, fotomontaže i crteža do stiliziranih prikaza i poigravanja s natpisima i tipografijom. Od 1963. do 1964. radio je u Jugotonu te pridonio kreiranju vizualnog identiteta tvrtke, ali i onodobne glazbene industrije kroz oblikovanje omota gramofonskih ploča za različite domaće i inozemne izvođače.

Iako je grafički dizajn bio samo jedna od Vamplinovih aktivnosti, u tom je području ostvario zanimljive rezultate: od ranih istraživanja utemeljenih na avangardnim postavkama i mogućnostima medija do oglasa i ilustracija za Vjesnik te opreme gramofonskih ploča za Jugoton u kojima je raspon primijenjenih rješenja varirao od konvencionalnih do inovativnih. Njegov raznorodan opus obilježila su intermedijalna preplitanja te prevođenje slikarskih istraživanja i motivike u domenu grafičkog oblikovanja.

Izložba javnosti po prvi put prikazuje različite segmente dizajnerskog djelovanja Pavla Vamplina koji je rješenjima utjelovio duh i karakter vremena te obilježio svakodnevicu od 1950-ih do 1970-ih. Na izložbi će se kroz raznoliku građu – plakate, nerealizirane skice i realizirane oglase, vizualne identitete različitih proizvoda i tvrtki (Vjesnik, Jugoton, Iskra itd.) te prijedloge opreme knjiga, časopisa i rješenja gramofonskih ploča – prikazati raspon Vamplinova djelovanja te njegov doprinos hrvatskom grafičkom dizajnu druge polovine 20. stoljeća.

(Lovorka Magaš Bilandžić)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA