Izložba: Ako tebe zaboravim...
Admin | 13. veljače 2020.

Mjesto događanja: Francuski paviljon, Zagreb (dvorište SC-a)
Vrijeme trajanja: 5. veljače – 21. travnja 2020.

 

Povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau u Poljskoj, Hrvatski povijesni muzej priredio je izložbu simboličnog naziva AKO TEBE ZABORAVIM… - Holokaust u Hrvatskoj 1941.-1945. / zadnje odredište Auschwitz. Izložba prikazuje stradanja hrvatskih Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim naglaskom na Židove stradale u koncentracijskom logoru Auschwitz, najvećem nacističkom koncentracijskom logoru. U njemu je ubijeno milijun i sto tisuća ljudi, najviše Židova, a zbog temeljito provođenog genocida, logor je postao simbolom nacističkog terora. Oslobodila ga je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine.

Na temelju dostupnih povijesnih izvora (dokumenata, fotografija, izvornih predmeta iz logora) te osobnih svjedočanstava preživjelih, izložba prikazuje tragičnu sudbinu Židova iz Hrvatske deportiranih u Auschwitz. Doprinos prikazu ljudske tragedije dao je i Muzej Međimurja Čakovec, svojom građom i fotografijama prikupljenim izložbom autora Vladimira Kalšana, Židovi u Međimurju iz 2006. godine. Od građe Muzeja Međimurja Čakovec, na izložbi se može pogledati logoraško odijelo Josipa Fischera iz Preloga nošeno u Auschwitzu te aluminijska kutija za duhan korištena u logoru Auschwitz.

Ova tragična sudbina zadesila je i međimursku židovsku zajednicu koja je svojim radom i djelovanjem doprinijela gospodarskom i društvenom razvoju grada Čakovca i Međimurja. Međimurje se od 1941. godine nalazilo pod okupacijom Mađara, a položaj židovske zajednice znatno se pogoršao nakon što je nacistička Njemačka okupirala Mađarsku u ožujku 1944. godine. Doneseni su stroži antižidovski propisi te su ubrzo uslijedila masovna uhićenja i deportacije u koncentracijske logore, uz prethodno pljačkanje židovske imovine. Većina međimurskih Židova deportirana je tijekom travnja i svibnja 1944., najprije u logor u Nagykanizsu, a potom u Auschwitz. Prema izvorima procjenjuje se da je od 800 međimurskih Židova, koliko ih je bilo prije Drugog svjetskog rata, preživjelo tek njih 70-ak. Nakon oslobođenja većina preživjelih iselila je u Izrael.

Izložba je otvorena 5. veljače 2020. godine u Francuskom paviljonu, kao autentičnom mjestu ispred kojeg se nalazio privremeni sabirni logor za Židove iz svih područja Nezavisne Države Hrvatske. Organizator izložbe je Hrvatski povijesni muzej u suorganizaciji s Hrvatskim državnim arhivom. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a ulaz na izložbu je besplatan. Izložbu je moguće pogledati do 21. travnja 2020. godine, radnim danom od 10:00 do 18:00 sati te subotom i nedjeljom od 10:00 do 13:00. (MV)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA