Povijesni odjel
Zbirka Joža Horvat

Najveći broj predmeta u Zbirci povezan je s plovidbama Jože i Renate Horvat – od brodske opreme, suvenira s putovanja, do raznih zavjetnih i pomalo mističnih predmeta povezanih s različitim domorodačkim plemenima. Također vrijedi istaknuti predmete s dna mora, školjke, koralje, ogrlice od morskih pužića i školjaka, antičko posuđe te posebno vrijedne dvije veće amfore (jednu su izronili Jožini sinovi Marko i Mićo na plovidbi Jadranom). Knjižni fond Jože Horvata dopremljen u Muzej Međimurja Čakovec sastoji se od 1147 jedinica knjižne građe najrazličitije tematike. Od općih enciklopedija, antologija, rječnika, djela raznih domaćih autora, sve do klasika renomiranih svjetskih autora. Uza sve to, određeni dio knjižne građe obuhvaća tematiku mora, plovidbe, putovanja, dok se dio knjiga odnosi i na zemlje koje je Joža Horvat obilazio na svojim putovanjima. Muzeju su darovne i umjetnine u vlasnoštvu obitelji Horvat, većinom slike domaćih autora. Vrijedi spomenuti i slike koje se tiču putovanja oko svijeta poput slika Kuna Indijanaca, pokladne maske ili tahićanskog ratnika. Dobar dio građe čine i predmeti povezani s još jednom Jožinom strašću, lovom – različiti trofeji i uokvirene zahvalnice i odlikovanja, medalje i priznanja za zasluge u lovstvu. Donacija obuhvaća kompletnu radnu sobu Jože Horvata u kojoj je posebno vrijedan pisaći stol koji je nekoć pripadao kiparu Antunu Augustinčiću od kojeg ga je Joža kupio za simboličnu cijenu. Uz sobu su poklonjeni različiti vrijedni osobni predmeti iz njegova života koji upotpunjuju ovu raznovrsnu i zanimljivu zbirku predmeta.

voditeljica zbirke: Ana Šestak, viša kustosica
porijeklo: poklon
vrsta predmeta: dokumenti, diplome, povelje, medalje, plakete, brodska oprema, suveniri, namještaj, slike, plakati, skulpture, predmeti iz mora

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA