Otvorena izložba slika Željka Lesara - "Arhajski torzo"
Admin | 31. svibnja 2022.

U povodu Dana grada Čakovca, Muzej Međimurja Čakovec priredio je izložbu slika Željka Lesara. Izložba je otvorena u petak, 27.5.2022. u Izložbenom salonu.

 

Ovaj renomirani umjetnik, rođeni Čakovčanin, dugo godina živi i radi u Zagrebu. Član je HZSU i HDLU, a izlagao je do sada na četrdesetak samostalnih i na desetak skupnih izložbi. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na slikarskom odjelu u klasi prof. Jordana. Ima status slobodnog umjetnika.

Na otvorenju izložbe pod nazivom "Arhajski torzo", u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, izloženo je trinaest njegovih slika ženskih motiva u tehnici uglen/akrilik na platnu, dimenzija 150x140 cm.

Otvorenje su uveličali gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, likovni kritičar iz Zagreba, ujedno i autor predgovora u katalogu, Milan Bešlić, muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković zaslužna za postav izložbe, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan te brojni posjetitelji. Iz zanimljivog izlaganja Milana Bešlića izdvajamo tek nekoliko rečenica o Lesarovu likovnom opusu:

„...Upravo u tom kontekstu može se čitati i novi ciklus slika Željka Lesara kojega je pokrio indikativnim naslovom: Arhajski torzo. Naime, slikar podcrtava samim naslovom značenjsku odrednicu ciklusa kazujući da usustavljuje dosadašnju vlastitu produkciju na istoj temi i u istom slikarsko/crtačkom postupku. Podvlači tradicijsku sastavnicu novog ciklusa na čijim je premisama koncipirao i dosadašnju vlastitu produkciju koju u ovoj seriji radova inventivno produbljuje dobro znanom crtačkom vještinom i većim unosom boje, gdjekad i po cijeloj površini naglašavajući njezinu značenjsku vrijednost. Ova pikturalna komponenta nije potisnula crtu, naprotiv, osnažila je njezinu elementarnost crtačkom vještinom zaokružujući formu u cjelovito likovno djelo u kojemu čitamo jasne otiske Lesarove autorske osobnosti. Čini se da crtač ne baštini samo veliko europsko crtačko iskustvo nego znalački tangira i dalekoistočno, poglavito ono kineske i japanske provenijencije.

Serijom novih radova u ciklusu Arhajski torzo, Željko Lesar nedvojbeno učvršćuje svoju stvaralačku individualnost na postmodernističkim premisama kojima je znalački asimilirao tradicijske vrijednosti. Valja kazati da sam proces asimilacije tih vrijednosti slikar ne razvija u ovom ciklusu njihovim ponavljanjem, nego obnavljanjem, to jest, inventivnom preobrazbom stvara nove vrijednosti u starom mediju i vječnom motivu koje snažno emaniraju vitalnom likovnom izražajnošću“.

Izložba slika Željka Lesara bit će otvorena do 26. lipnja 2022.

Autor fotografija: Silvio Benč

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA