Nada Mance – posthumno dobitnica Nagrade „Zrinski“ za životno djelo
Admin | 3. svibnja 2022.
Davorin Mance preuzima nagradu Zrinski za životno djelo posthumno za svoju majku Nadu Mance

Na prijedlog Muzeja Međimurja Čakovec Međimurska županija posthumno je dodijelila Nadi Mance Nagradu „Zrinski“ za životno djelo.

 

NADA MANCE (Mala Subotica, 8. 9. 1948. – Čakovec, 28. 12. 2021.) bila je obnoviteljica vještine izrade čipke na batiće u Međimurju te uz Udrugu Svetomarska čipka i nositeljica nematerijalnoga kulturnog dobra „Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije“ koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH, pod oznakom Z-4227. Umijeće je danas iznimno cijenjeno radi ljepote i kompliciranosti izvedbe.

Po zanimanju je bila učiteljica hrvatskog i ruskog jezika, a radno mjestu ju je odvelo u Svetu Mariju gdje je 38 godina radila u osnovnoj školi. 1995. godine saznala je da u Svetoj Mariji postojala tradicija izrade čipke na batiće. Upornim traganjem za ženama koje još uvijek znaju čipkati, potrebnim priborom, uzorcima i preostalim primjercima čipke po cijelom Međimurju uspjela je obnoviti vještinu izrade čipke i ponovno pobuditi interes za izradu čipke među stanovnicima Svete Marije.

I sama je postala vrsna čipkarica te je pozvana da sudjeluje na prvom Festivalu lepoglavske čipke održanom 1997. godine. Jedna je od tek tri čipkarice koje su sudjelovale na svakom festivalu do 2020. godine. Uz prezentaciju izrade čipke, redovito je slušala sva stručna predavanja neprestano usvajajući nova znanja. Njene čipke nalaze se u muzejima u Hrvatskoj i Španjolskoj kao i mnogim privatnim kolekcijama diljem Europe.

Dugogodišnju suradnju s Muzejem Međimurja Čakovec počinje 2000. godine kada u suradnji s kustosicom MMČ-a Smiljanom Petr-Marčec radi na izložbi „Čipkarstvo u Međimurju. Svetomarska čipka“ koja je održana te godine. Svoje znanje je nesebično prenosila drugima na mnobrojnim radionicama. Posljednja među njima održana je u MMČ-u u travnju 2021. godine.

2017. godine sudjelovala je u snimanju dokumentarnog filma o „Tradicijskom umijeću izrade čipke na području Svete Marije“ što je ime pod kojim je vještina koju je ona obnovila zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

2017. godine sudjelovala je u snimanju dokumentarnog filma o „Tradicijskom umijeću izrade čipke na području Svete Marije“ što je ime pod kojim je vještina koju je ona obnovila zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Njezine čipke nalaze se u muzejima u Hrvatskoj i Španjolskoj, kao i mnogim privatnim kolekcijama diljem Europe.

Nadine poculice poznate su i cijenjene širom svijeta, a operna pjevačica i primadona Mihoko Shirakawa, supruga nekadašnjeg veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj, u prijestolnici Japana, Tokiju, izvela je pjesmu „Fala“ odjevena u šestinsku nošnju s međimurskom poculicom na glavi.

Gospođa Nada nas je napustila u prosincu 2021. godine te je nagradu preuzeo sin Davorin Mance. U Muzeju Međimurja Čakovec ćemo je pamtit po njenoj dubokoj predanosti i istinskom poštovanju prema međimurskoj baštini, posebno čipkarstvu.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA