Muzej Međimurja Čakovec u 2021. godini
Admin | 25. siječnja 2022.

Iako se 2021. godina broji u drugu godinu u nizu s ograničenjima uslijed globalne pandemije Covidom19, u čemu osobit danak plaćaju upravo javne ustanove tipa muzeji, čiji je redovan posao rad s posjetiteljima, Muzej Međimurja Čakovec uspio je ostvariti izvanredne rezultate, unatoč ograničavajućim okolnostima.

 

Posjećenost našem muzeju povećala se više nego 300% naspram prošle 2020. godine te smo s brojke 4.115 posjeta u 2020. godini napravili veliki skok na 15.187 posjeta. Tome možemo pripisati otvorenje dodatne muzejske jedinice u sklopu obnovljene fortifikacije Starog grada, Muzeju nematerijalne baštine Riznici Međimurja. Od otvorenja za javnost 9. srpnja do 31.12.2021. samo Riznicu posjetilo je 8 729 osoba. Posjećenosti je također doprinijelo i otvorenje novog stalnog postava „Zrinski i čakovečki Stari grad“ 1. veljače 2021. na obnovljenom 2. katu JI krila palače Starog grada. Stalni postav u palači posjetilo je ukupno 3.686 osoba. Ostatak čine posjete povremenim izložbama i edukativnim radionicama 2021. godini na koje smo osim djece uključili i odrasle osobe.

U 2021. priveli smo kraju dva velika projekta EU fondova: projekt „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada u muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja“ i projekt „LIVING CASTLES - Mreža "živih" dvoraca i ljetnikovaca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa“. U sklopu oba projekta odrađeni su građevinski i infrastrukturni radovi, oplemenjeni su stalni postavi i dodatni sadržaji za posjetitelje te je u njih integriran popriličan broj aplikacija i uređaja suvremene informatičke tehnologije. Dodatno su zaposlene 3 nove osobe (recepcionar u suvenirnici, domar i muzejski vodič), a radno vrijeme Muzeja tijekom ljetnih i jesenjih mjeseci produženo je na svih 7 dana u tjednu do 18 sati. U zimskim mjesecima uz manju posjećenost uvedeno je i zimsko radno vrijeme.

Zakjučak je da smo 2021. godinu završili s ostvarenim svim planiranim aktivnostima, odličnom posjećenošću, a u narednoj 2022. godini očekujemo još veći priljev turista i posjetitelja.

U statističkom zaključnom pregledu protekle godine naš posao može se predstaviti kroz sljedeće brojke:

 • ZAVRŠENI PROJEKTI EU FONDOVA: 2 („Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada u muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja“ i projekt „LIVING CASTLES“)
 • GRAĐEVINSKI RADOVI: kompletno obnovljena fortifikacija starog grada
 • UREĐENI NOVI STALNI POSTAVI: 2 – „Riznica Međimurja“ i „Zrinski i čakovečki Stari grad“
 • BROJ OSMIŠLJENIH NOVIH VODSTVA: 3 + 1 specijalizirano tematsko vodstvo za slijepe i slabovidne osobe Riznicom Međimurja
 • IZLOŽBE: 9
  „Falat zemlje šteri ima dušu...“ – izložba povodom 95. godišnjice rođenja Ljuboslava Ljube Kuntarića, EVA VUKINA: „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, RUSA TRAJKOVA: „Plave i crvena“, GORAN PETRAČ: „U jednome dahu“, VI. Zrinski Art festival - 160. obljetnica rođenja dr. Rudolfa Steinera, DAVORIN MANCE: „ Jugozapadna utjeha“, Izložba radova s likovnog natječaja „Zrinski i čakovečki Stari grad Čakovec“, „Zavičajni autori iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec“ - 40. godina izložbenog prostora Centra za kulturu Čakovec, „Tibeti u Međimurju i Podravini“
 • VIRTUALNE IZLOŽBE: 5
  „Zrinski i čakovečki Stari grad“, „Uskrsni običaji uz Dravu“, „U ritmu vremena: grafički dizajn Pavla Vamplina“, „Muzej za Pogled 2020. / Virtualna izložba kao stvaralački poticaj“, „Jugozapadna utjeha“
 • BROJ ODRAĐENIH RADIONICA: 64
 • BROJ POLAZNIKA RADIONICA: 830
 • OBJAVLJENIH STRUČNIH ČLANAKA: 20
 • OBJAVLJENIH PUBLICISTIČKIH ČLANAKA: 53
 • BROJ NOVIH PREDMETA U FUNDUSU: 2.503
 • BROJ INVENTIRANIH PREDMETA U FUNDUSU: 29.160
 • BROJ POSJETA MUZEJU: 15.187
 • ONLINE POSJEĆENOST: 1.342.759 posjeta online muzejskim sadržajima

Detaljno Izvješće o radu Muzeja možete proučiti na našim mrežnim stranicama: www.mmc.hr/Dokumenti MMČ-a.

Maša Hrustek Sobočan

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA