Prisjetimo se "Muzejske kutije"
Admin | 7. prosinca 2021.

Prisjetimo se jednog zanimljivog muzejskog projekta koji je svoj životni put završio već koju godinu nakon prvog predstavljanja. Riječ je o Muzejskoj kutiji, ideji koja je trebala djelić ljepote i bogatstva naše kulturno-povijesne baštine preseliti iz muzeja u prostor Gradske kavane Čakovec. Zamisao je bila ambiciozna – da se građani s tom baštinom susretnu tijekom svog slobodnog vremena, na pomalo neuobičajenom i neočekivanom mjestu, u neformalnom, opuštajućem ambijentu jedne gradske kavane.

 

Izlaganje predmeta - mijenjali su se svaka dva mjeseca - bilo je redovito popraćeno kulturnim programom, kraćim predavanjem kustosa te gostovanjem živućih osoba vezanih uz izložene predmete ili samu kavanu (Lilika Legenstein). Prvi predmet koji je izložen 26. travnja 2017. godine, bio je čajni servis engleske tvornice John Davenport. Ta čuvena tvornica je tijekom 18. i 19. stoljeća slovila kao jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača skupocjenog porculana. Začudo, jedan takav servis našao se krajem 19. stoljeća u Čakovcu, u domu ugledne i bogate čakovečke građanske obitelji, a danas se se čuva u Muzeju Međimurja Čakovec.

Nakon čajnog servisa, u kutiji su bili izloženi brojni drugi manji muzejski predmeti čije su predstavljanje svaki put uveličali mnogi zanimljivi gosti, glazbenici, pjesnici i poduzetnici. A onda je svemu tome došao kraj: zbog otežanih uvjeta poslovanja, tadašnji unajmitelji, Vesna i Patrik Pintarić, odlučili su u ljeto 2019. zatvoriti kavanu.

Tako je naprasno prekinuta njihova blistava vizija vraćanja starog sjaja toj nekada kultnoj čakovečkoj kavani. Nažalost, kavana je i danas zatvorena te prepuštena propadanju i zaboravu. Kutija pak je ostala u kavani jer je vlasnik tog objekta zadržao pravo vlasništva nad svim zatečenim predmetima i namještajem.

U narednom razdoblju Muzej Međimurja Čakovec će nastojati obnoviti taj originalan muzejski projekt u nekom drugom prostoru, a, tko zna, možda jednoga dana i u novootvorenoj Gradskoj kavani Čakovec, kojoj bi ipak - prema želji nedavno preminule Lilike Legenstein - bilo lijepo i prikladno vratiti staro ime - kavana Royal.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA