Predstavljanje muzejskih suvenira iz ateljea "Keramos Valkaj" i promocija muzejskog umjetničkog kalendara za 2022.
Admin | 7. prosinca 2021.

Nakon predstavljanja muzejskog suvenira La Katarina, autorice Tamare Peras, nedavno su u Riznici Međimurja predstavljeni i predmeti iz bogatog opusa muzejskih suvenira keramičke radionice Keramos Valkaj iz Železne gore. Riječ je o radionici koju vode dvije iskusne umjetnice – Jelena i Ivana Valkaj. Njihova suradnja s MMČ-om seže u 2012. godinu, da bi s vremenom prerasla u vrlo dinamičnu obostranu razmjenu između umjetnica željnih povijesnih tema svoga umjetničkog stvaralaštva i kustosica MMČ-a koje svoju svakodnevnu obvezu čuvanja, evidentiranja i održavanja muzejskih predmeta nastoje popularizirati izradom suvenira visoke umjetničke vrijednosti.

 

Okupljenu publiku u suvenirnici Riznice Međimurja srdačno je pozdravila ranateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan izrazivši zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom s obitelji Valkaj i njihovom keramičkom radionicom. – Bez te suradnje ova suvenirnica, koja po prirodi stvari mora imati vjerne povijesne i arheološke replike muzejskih predmeta s visokim umjetničkim dosegom, zacijelo ne bi dostigla status kakav uživa danas, čak u širim hrvatskim okvirima, kazala je Maša Hrustek Sobočan.

Skupu se potom obratio direktor Turističe zajednice Međimurske županije Rudi Grula. On je, među ostalim, pozvao građane da u ovo predblagdansko vrijeme, kada razmišljaju o darivanju najmilijih, posjete suvenirnicu Riznice Međimurja i izaberu jedan od niza prikladnih poklona kako bi tom gestom doprinijeli popularizaciji međimurske kulturne baštine, ali i podržali ljude koji na tome rade.

O svojem umjetničkom putu i doista prebogatom opusu potom su govorile Jelena i Ivana Valkaj. Gđa. Jelena dobro je poznata, zaslužna i još uvijek veoma aktivna umjetnica u keramici. Niz godina radila je kao likovna pedagoginja, premda je uvijek - što je posve očekivano od nemirne umjetničke duše - osjećala potrebu za vlastitim likovnim izričajem. U nekoj mjeri to je postigla zaposlivši se kao dizajnerica u tvornici keramike Opekarna Ptuj, gdje je stekla ogromno iskustvo i znanje, postavivši više izložbi u zemlji i inozemstvu. Početkom rata vratila se u rodni kraj, a 1996. zaposlila se u Graditeljskoj školi Čakovec kao voditeljica Odjela likovne umjetnosti i dizajna. Potom se posvećuje vlastitoj keramičkoj radionici u kojoj okuplja ostatak obitelji (sina Kristijana i snahu Ivanu), te radi na uređenju Zmajeva brijega sa Zmajevim vrtom u Železnoj Gori.

Ivana Valkaj, r. Janušić, je mlada i ambiciozna mlada umjetnica koja se nakon studija agronomije pronašla u izradi keramičkih suvenira. Nimalo slučajno, jer je takve sklonosti pokazivala još kao studentica, a one su došle do punog izražaja tek njezinim dolaskom u obitelj Valkaj, gdje je stekla najbolju moguću mentoricu, svekrvu Jelenu. Ovakve sretne okolnosti doista su vrlo rijetke, ali ovdje su došle do punog izražaja. Ivana polako preuzima keramičku radionicu Keramos Valkaj i po svemu sudeći ona u njezinim rukama - pod budnim okom gđe. Jelene - ima vrlo perspektivnu i svijetlu budućnost. Štoviše, sasvim je razvidno kako se njihova umjetnost polako uzdiže iz pukog obrta na razinu umne struke, sukladno Leonardovoj zamisli o tri sinteze umjetničkog stvaralaštva: arte (umijeće), scientiae (znanje) i fantasia (umjetnikova kreativna mašta).

Inače, suveniri koje za MMČ proizvodi Keramos Valkaj doista su impresivni i po broju i po kvaliteti, pa spomenimo samo neke: prapovijesna šalica, rimska kasica, askos, rimska svjetiljka, kamene alatke, lik Nikole VII. Zrinskog, grb obitelji Zrinski, ukrasna košarica, lafre, magnetići, manji ili veći zmajevi Pozoji i mnogi drugi predmeti.

Nakon suvenira ravnateljica Maša Hrustek Sobočan predstavila je prvi muzejski kalendar za 2022. godinu čiju grafičku formu potpisuje tvrtka Reci da, vlasnika Ivana Goričanca i fotografa Denisa Perčića. Kalendar se sastoji od dvanaest velikih listova s motivima netom obnovljenog Staroga grada Zrinskih. Kalendar će se također naći u ponudi muzejske suvenirnice.

Cijeli ovaj zanimljiv program začinila je Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove, prekrasnim izvedbama međimurskih i dalmatinskih pjesama. Sve je završilo paljenjem lampica na božićnoj jelki u atriju palače Zrinski uz okrepljujuće kuhano vino. Sve u svemu lijep i za početak božićnih blagdana veoma prikladan događaj. Uvjerite se, posjetite suvenirnicu Riznice Međimurja.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA