Obilježavanje 350. obljetnice pogibija Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Budimpešti
Admin | 20. rujna 2021.

U glavnom gradu Mađarske, u Budimpešti, održano je u petak 15. rujna 2021. godine Zajedničko obilježavanje (Hrvata i Mađara) 350. obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana. Svečanost je organizirala Hrvatska samouprava XV. Okruga Budimpešte na čelu s predsjednikom Istvanom Kuzmom. Svečanost se održala u popodnevnim satima u Kulturnom centru „Csokonai”, a prisustvovali su joj uz ostale, i sljedeći uvaženi gosti: Čerdine Nemeth Angela - načelnica općine XV. Okruga, Ivan Gugan - predsjednik Hrvatske Državne samouprave, Mladen Andrlić - veleposlanik RH u Mađarskoj, Blaženka Novak – pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije, Stipan Đurić - predsjednik Glavne gradske Hrvatske Samouprave te Ivana Herceg - direktorica predstavništva Turističke zajednice Hrvatske u Mađarskoj.

 

Ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan bila je pozvana da u sklopu programa svečanosti održi predavanje. Kroz temu: „Zrinski u Međimurju i njihova ostavština” ravnateljica se u prvom dijelu predavanja osvrnula na najpoznatije članove obitelji Zrinski koji su stolovali u Čakovcu, dok je drugi dio predavanja bila prezentacija upravljanja kulturnim dobrom arhitektonskog kompleksa Starog grada u Čakovcu kroz recentne projekte obnove. Iako iza obitelji Zrinski nakon njihovog potonuća 1671. godine od materijalne ostavštine nije ostalo mnogo predmeta, ipak je iza njih ostalo nešto vrlo vrijedno. Arhitektonski kompleks Starog grada u Čakovcu spomenik je Zrinskima par exellance, a na nama je da se za njega brinemo, obnavljamo ga i javnosti prezentiramo. Iako mnogi mađarski stanovnici znaju da u Čakovcu postoji palača s utvrdom u kojoj su boravili Zrinski, većina nije bila upoznata kako ona trenutno izgleda te da je u obnovljenoj fortifikaciji smješten novi Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, a da na 2. katu palače postoji i novi stalni postav na temu „Zrinski i čakovečki Stari grad“ s implementiranim novim tehnologijama. Mađarski gosti bili su oduševljeni i već na veliko najavili grupne dolaske u posjet čakovečkom muzeju i lokaciji Starog grada.

Povijesno predavanje na temu Zrinskih održao je i muzeolog Šandor Horvat koji je sumirao događaje koji su prethodili pogubljenu Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana na 30. travnja 1671. godine. Dramski detalj iz života Nikole i Petra Zrinskog kao dio veće predstave izveli su đaci Hrvatske Osnovne škole i gimnazije u Budimpešti.

Iz Međimurja su na obilježavanje stigli i Damir Srmec, ravnatelj Graditeljske škola Čakovec te Miljenko Horvat, načelnik općine Donji Kraljevec.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA