Muzej Međimurja Čakovec na Međunarodnoj konferenciji „Kultura različitosti: podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju“
Admin | 22. listopada 2020.

Muzejskoj publici se u novije vrijeme posvećuje osobita pozornost, a u njezinu fokusu sve češće su različite marginalizirane društvene skupine. Upravo se tom temom bavila Međunarodna konferencija „Kultura različitosti: podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju“ održana online od 15. do 17. listopada 2020. u organizaciji zagrebačkog Tiflološkog muzeja. Cilj konferencije bila je razmjena ideja i iskustava vezanih uz podzastupljene skupine u fizičkom i virtualnom muzejskom okruženju, odnosno prilagodba prostora, sadržaja i aktivnosti potrebama takvih osoba. Uz osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, obuhvaćena je bila i starija populacija, osobe slabijeg socio-ekonomskog statusa, manjinske zajednice i druge podzastupljene skupine, a u obzir se uzela i spolna i rodna ravnopravnost.

 

Trodnevna konferencija bila je podijeljena na više tematskih cjelina koje su uključivale izlaganja i posterske prezentacije. Gotovo 60 izlagača osvrnulo se na teme povezane sa zakonskom regulativom uz izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom te na potrebe i mogućnostima podzastupljenih i ranjivih skupina u muzejskom okruženju.

Među spomenutim skupinama je i rastuća populacija s poremećajima u spektra autizma (PSA), koja je zbog vrlo zahtjevne opće anamneze uglavnom isključena iz kulturnog života zajednice. Malenom broju hrvatskih muzeja koji su (ne)izravno došli u doticaj sa spomenutom marginaliziranom skupinom priključio se 2018. i Muzej Međimurja Čakovec, pokretanjem interdisciplinarnog projekta Muzej za Pogled (MzP), na inicijativu muzejske savjetnice Erike Nađ- Jerković. Projekt je u stručnim krugovima ocijenjen kao pozitivan primjer inkluzivne prakse o čemu svjedoči i Posebna nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2019.

Projekt se Provodi sustavno treću godinu zaredom u suradnji s Psihologijskim centrom Čakovec, a namijenjen je djeci i roditeljima iz Udruge za autizam Pogled. Sredstvima Grada Čakovca projekt MzP realiziraju autorice mr.sc. Jelena Klinčević, klinička psihologinja, vanjska suradnica Udruge Pogled i akad. slikarica E. Nađ- Jerković u stalnom postavu likovnih zbirki čakovečkog Muzeja. Sinergijom muzejske i psihološke struke osmišljen je model koji djecu s PSA u opuštenom i sigurnom muzejskom okruženju uvodi u svijet likovne i kulturne baštine na njima primjeren i prihvatljiv način. Svake godine variraju se teme i metode likovno- pedagoškoga rada.

O tom iskustvu našega Muzeja na konferenciji je referirala Erika Nađ-Jerković voditeljica likovnih zbirki MMČ-a, a njezin rad naslova „Muzejska podrška likovnoj kreativnosti kao psihoterapijskom alatu u radu s djecom iz Udruge za autizam Pogled“ bit će objavljen u Zborniku Konferencije, koji će organizatori Konferencije tiskati početkom 2021.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA