U atriju održano predavanje Kristijana Petrovića o vješticama
Admin | 25. rujna 2020.

„Nečastive – povijest vještica od antike do danas“

Kada bismo bilježili samo lijepe i sretne stranice povijesti suzili bismo njezinu sliku na jedva zamjetljivu minijaturu. Povijest, nažalost, vrvi ružnim i nepoželjnim sadržajima, nerijetko i takvima od kojih nam se naježi koža, na čiji spomen ostajemo bez teksta, obrve nam se skupe, a oči izbulje od nevjerice. Kažemo - nažalost, ali znamo da je riječ o činjenicama koje ne bismo trebali skrivati, nego se s njima suočiti kako bi nas u etičkom i moralnom smislu nečemu poučile.

 

Jedna od ružnijih stranica te povijesti su optužbe protiv žena da su vještice, njihov progon, mučenje i spaljivanje. Čovjeku zastaje dah na spomen vremena - trajalo je to stoljećima! Zbog praznovjerja, neznanja i vjerskog fanatizma vrijeme od 1200-tih do 1700-tih obilježeno je stravičnom torturom nad ženama. Tek je dekretom carice Marije Terezije prestalo ovo nasilje.

I upravo se te ere i te žalosne povijesne epizode primio poznati varaždinski novinar i poznavatelj okultnog Kristijan Petrović. Njegovo elokventno, iznimno sadržajno, slikovito i svim mogućim podacima bogato predavanje u atriju palače Zrinskih u Čakovcu bilo je, unatoč koroni i epidemiološkim mjerama, iznimno dobro posjećeno i prihvaćeno. Publika je štošta saznala o „vješticama“, od maglovitih naznaka i prve pojave u vrijeme antičkog Egipta, Grčke i Rima preko srednjovjekovlja pa do novovjekovnog doba kada je uslijed naglog razvoja znanosti konačno nestala, nadajmo se zauvijek.

Predavanje je održano u srijedu 23.9.2020. povodom Međunarodnog dana europske baštine, prisustvovalo mu je 63 ljudi i za posjetitelje je bilo besplatno.

Sve čestitke Kristijanu, a publici hvala na posjeti!

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA