Projekt Living Castles - finalno testiranje novih aplikacija
Admin | 9. srpnja 2020.

U suradnji s Međimurskim veleučilištem, vodećim partnerom na prekograničnom projektu Living castles, osmislili smo edukativno-zabavnu aplikaciju na temu arhitekture Starog grada u Čakovcu. Aplikacija je prilagođena za tablete i hologramske naočale koje će biti sastavni dio izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Izložba se planira otvoriti u jesen ove godine na drugom katu JI krila palače. Infrastrukturno i završno-obrtničko uređenje tog dijela palače također je financirano iz projekta Living castles. Uređeni drugi kat pripojit će se postojećem stalnom postavu Muzeja Međimurja.

 

Danas je održan kratki radni sastanak s voditeljicom projekta Dajanom Horvat i IT programerom Josipom Škrlecom s Međimurskog veleučilišta koji su nam prezentirali zadnju verziju izgleda aplikacije. Isprobali smo kakav će doživljaj imati posjetitelji kada će putem hololensa i tableta sami kreirati izgled Starog grada Zrinskih prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom.

Projekt Living castles je posvećen traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine u muzejskim postavima, dvorcima udahnuti novi život, a posjetiteljima pružiti bolje iskustvo.Tehnologija nam u današnje vrijeme omogućava da pomoću virtualnih naočala i drugih sučelja hodamo kroz dvorske hodnike i vidimo kako su dvorci izgledali u nekom drugom vremenu. Spomenuta tehnologija je bila još prije nekoliko godina nedostupna običnom korisniku, kako zbog cijene, tako zbog naprednih znanja potrebnih za korištenje. Danas je ta tehnologija dostupnija, a zahvaljujući sufinanciranju projekata iz EU fondova i cjenovno pristupačnija. (MHS)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA