Predmet dana: Servis za kavu ili čaj od oslikanog porculana
Admin | 30. lipnja 2020.

U skolpu današnjeg predmeta dana predstavljamo još jednu zbirnu cjelinu Kulturno-povijesnog odjela - Zbirka posuđa koja obuhvaća keramičke, staklene i metalne predmete koji su se koristili u kuhinji za pripremanje hrane i pića te kod serviranja. Predmeti u Zbirci su iz razdoblja baroka, empirea, bidermajera, historicizma, secesije, art décoa te novijeg doba 20. stoljeća. Isti su godinama bili u vlasništvu čakovečkih građana, a danas se čuvaju u Muzeju.

 

U zbirci koja trenutno broji 868 muzejskih predmeta zastupljeni su poznati proizvođači posuđa od kojih izdvajamo englesku manufakturu John Davenport. Riječ je o proizvođaču finih porculana, porculana i luksuznih dodataka. Osnovana je 1783. godine, a svoju tradiciju kvalitetnih proizvoda zadržala je do 1882. godine. Kao današnji predmet dana izdvajamo servis za kavu ili čaj od oslikanog porculana kojem pripadaju čajnik, vrč za mlijeko, šečernica s poklopcem te četiri šalice s pripadajućim tanjurićem. Vizualno radi se o elegantnoj, trbušastoj formi posuđa širokog izlijeva i savinute ručke. Cijeli servis je oslikan cvjetnim motivom u živim, upečatljivim, bojama.

Svakako treba podsjetiti da je ova predmetna cjelina bila predstavljena u prvoj "Muzejskoj kutiji" u čakovečkoj Gradskoj kavani 2017. godine kao odraz čakovečkog kulturnog života na prijelazu stoljeća.

Današnji muzejski predmeti iz Zbirke posuđa zajednički su prezentirani u našem Stalnom postavu, u tematskom kontekstu njihove namjene, zadržanim od velike tematske izložbe "Večernji soirèe" gdje je kroz fundus prezentiran kulturno-društveni život građanske klase krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Čakovcu, tzv. fin de siècle.

Zbirka posuđa
Inventarni broj: MMČ 6141 - 6155
Datacija: oko 1855. godine
Materijal/tehnika: porculan, oslik

Pripremila: Tajana Vidović, kustosica kulturno-povijesnih zbirki

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA