Obitelj Žganec u posjetu Muzeju Međimurja Čakovec
Admin | 17. ožujka 2020.

U petak, 13. ožujka 2020. godine, Muzej Međimurja Čakovec posjetili su supružnici Tomislav i Vesna Žganec. Gospodin Tomislav Žganec unuk je akademika Vinka Žganca te skrbi o djedovoj osobnoj ostavštini. S gospodinom Žgancem smo u kontaktu oko mogućnosti rada na građi koju čuvaju.

 

Na određeno vrijeme MMČ-u su ustupili za istraživanje pisma koja su si slali Vinko Žganec i njegova majka Marija u razdoblju od 1902. do poznih godina Marijinog života. Pisma su uređena prema datumima slanja i uvezana u 4 knjige. Uz to su ustupljene i rukopisne bilješke Marije Žganec u kojima na više od 700 stranica opisuje život u Međimurju, a posebno Vratišincu, u prvoj polovici 20. stoljeća. Sva ustupljena građa od iznimnog je značaja za istraživanje etnografske i povijesne baštine Međimurja.

Rezultati istraživanja ove građe bit će korišteni za obogaćivanje postava posvećenog nematerijalnoj baštini koji će se oformiti u fortifikaciji Starog grada u sklopu novog muzeja „Riznica Međimurja“. U postavu će lik i djelo Vinka Žganca biti zastupljen u dva dijela: u prvom, uvodnom dijelu u postav, kroz vizuru istraživanja nematerijalne baštine te u dijelu u kojem će se prezentirati sama popevka.

Građu su preuzele ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica Janja Kovač. U dogovoru s obitelji ustupljena će se građa u narednom razdoblju pregledati te u tom razdoblju neće biti dostupna javnost. Obitelji Žganec srdačno zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA