Nastavak arheoloških iskopavanja na Bistričkom polju kod Donjeg Vidovca
Admin | 19. rujna 2019.

Nakon otkrivanja arheološkoga nalazišta iz razdoblja ranoga i razvijenoga srednjeg vijeka na sjevernom području Donjeg Vidovca, 2016. godine, Muzej Međimurja Čakovec nastavio je s iskopavanjima na južnom dijelu tog područja, toponimskog naziva Bistričko polje.

 

Najnovija iskopavanja, koja vodi arheologinja Muzeja Međimurja Čakovec Branka Marciuš, rezultirala su pronalaženjem zemljanih jama s ulomcima ranosrednjovjekovnog keramičkog posuđa. Zanimljivo je spomenuti kako je riječ o ranosrednjovjekovnoj lokaciji naseobinskog karaktera, što je jedinstven primjer na području Međimurja.

Planira se i obavljanje nedestruktivnih geofizičkih istraživanja s ciljem otkrivanja podzemnih struktura na većoj površini nalazišta. Do sada su geomagnetskom i metodom geoelektričnoga kartiranja pregledana područja veličine 3000 četvornih metara te su potvrdila postojanje signala otpora u tlu, što se može interpretirati kao ostatak srednjovjekovnih struktura. Pretpostavljeno postojanje naselja potječe približno iz 11. i 12. stoljeća.

Nakon prošlogodišnjih probnih iskopavanja na istočnom su dijelu Bistričkoga polja otkriveni ostaci jamskog objekta s ulomcima keramičkog posuđa, životinjskih kostiju i kućnog lijepa.

Arheološka iskopavanja nastavit će se tijekom iduće godine.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA