Muzej za POGLED
Admin | 30. travnja 2019.

U našem Muzeju nastavljamo rad s djecom iz autističnog spektra koja su članovi udruge Pogled iz Nedelišća. Održane su četiri radionice 25. i 26. travnja u stalnom postavu Likovne galerije. Muzej Međimurja Čakovec zahvaljuje roditeljima i djeci Udruge Pogled, koji su sudjelovali na proljetnim radionicama projekta Muzej za Pogled, koji se provodi drugu godinu zaredom.

 

Ove godine osmišljen je novi koncept radionica u kojem kao vanjski suradnik sudjeluje fotograf Marko Vučenik (D.Dubrava, 1984.), grafički dizajner koji je 2010. diplomirao vizualnu komunikaciju na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Svoje radove pokazao je na više izložbi u Hrvatskoj, a ove godine izlaže u Hinterland gallery u Beču, Austriji, Caballero Fabriek gallery u Hagu, Nizozemskoj, Berlin Blue Art Gallery u Berlinu te u Ravnikar galeriji u Ljubljani. Njegove fotografije koriste i naši poznati glumci i estradni umjetnici za različite vrste medijske promocije (Leona Paraminski, Ana Vilenica, Marko Petrić, Tara Thaller, Mirela Videk Hranjec,i dr.). U njegovoj arhivi je više od 20 000 fotografija. U njima spaja grafički i modni dizajn s glazbom, kazalištem, filmom, televizijom i radijem. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva od 2011. Također radi za UN (United nations) i njihove sestrinske organizacije International volunteers day, SUN, Progress report, Syngentu.

Zahvalni smo da je Marko Vučenik volonterski prihvatio i našu inicijativu te da će muzejske radionice s malim Pogledovcima biti zabilježene na najbolji mogući način.

Radionice je prema novoj koncepciji muzejske savjetnice Erike Nađ-Jerković kao i prošle godine moderirala klinička psihologinja mr.spec. Jelena Klinčević. Vjerujemo da će ovo novo životno iskustvo pomoći djeci u svladavanju nekih poteškoća s kojima se svakodnevno susreću. Dvanaestero djece uzrasta od 9 do 16 godina, razvrstana u 4 skupine, u dva je dana pod budnim okom kliničke psihologinje Jelene Klinčević prošlo novi ciklus muzejskih radionica projekta Muzej za Pogled u stalnom postavu Likovne galerije. Posebna zahvala članicama udruge Pogled, Ljiljani i Sonji, koje su djeci dale osjećaj sigurnosti u okružju koje za njih nije svakodnevno i uobičajeno. Bez njih dvije bilo bi puno teže realizirati program ovogodišnjih radionica.

Projekt Muzej za pogled svim sudionicima je uz realne i predvidljive poteškoće donio i veliko veselje te spoznaju da djeca s poremećajima iz spektra autizma uz pravilan tretman i vođenje mogu uspješno iskoračiti iz okvira, koji im se uobičajeno nameće. Kako bi rezultati našeg zajedničkog rada bili svima dostupni tijekom jeseni priredit ćemo izložbu, o čemu će svi zainteresirani biti pravovremeno informirani.

Novi turnus radionica trebao bi se održati i nakon završetka školske godine prema prošlogodišnjoj koncepciji, koja je bila nagrađena kao Naj-akcija Grada Čakovca, a zatim i jedna od 10 najuspješnijih akcija namjenjenih djeci u Hrvatskoj.

Mali Pogledovci bez dvojbe zaslužuju naše razumijevanje, strpljenje i punu podršku, koju im ova institucija svakako može pružiti. (ENJ

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA