Povijest svijeta u šest čaša – žestoka pića
Admin | 12. ožujka 2019.

Uz sjajne domaće i strane evergreene, u izvedbi poznatog međimurskog glazbenika i glumca Igora Bakse, u Gradskoj kavani Čakovec minulog je petka – na sam Dan žena, 8. ožujka – održano treće po redu predavanje iz ciklusa Povijest svijeta u šest čaša.

 

Ovoga puta riječ je bila o žestokim pićima koja su obilježila povijest svijeta tijekom kolonijalnog razdoblja – od otkrića Amerike 1492. godine do polovice 20. stoljeća.

Nakratko smo spomenuli to okrutno vrijeme trgovine ljudima i smišljenog stvaranja ovisnosti o žestokim alkoholnim pićima (posebice ruma, konjaka i viskija) kako bi se robove lakše držalo pod kontrolom, no usredotočili smo se na suvremenu domaću proizvodnju žestica kod nas u Međimurju. O tome su nam svoja iskustva prenijeli Stanka i Mladen Kelnarić iz Prekope.

Oni se već niz godina bave proizvodnjom rakija i likera, a suvlasnici su i tvrke Good Spirit koja proizvodi pića poput Golfera, Trove i Kmeta.

Zanimljiv neplanirani gost večeri bio je poznati čakovečki i hrvatski poduzetnik i kolekcionar skulptura bikova (1001 skulptura) g. Danijel Režek. On je nazočnim gostima u Kavani, na svoj način ispričao još uvijek živa sjećanja iz dana kada je njegov naraštaj “žario i palio” po čakovečkim lokalima, a osobito u Gradskoj kavani Čakovec.

Sve u svemu ugodno provedena večer i Dan žena. Sljedeće predavanje iz ciklusa Povijest svijeta u šest čaša – o povijesti i sadašnjosti kave – bit će upriličeno za koji tjedan, a održat će ga poznati čakovečki ugostiteljski djelatnik i predavač u Srednjoj školi Prelog g. Goran Žižek.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA