Izlaganje kustosice Ane Šestak na nedavnom znanstvenom skupu u Čakovcu
Admin | 17. siječnja 2019.

Na nedavnom znanstvenom skupu o događajima u Međimurju 1918./1919., koji je prethodio otvorenju izložbe “Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!”, mogle su se čuti mnoge povijesne zanimljivosti, neke od njih iznenađujuće, a neke čak i veoma dramatične. Općeniti je dojam bio kako je slijed događaja (ponekad brižno planiran, ponekad pak prepušten sreći, pukoj slučajnosti i poklapanju okolnosti), na koncu rezultirao uspjelom vojnom, a kasnije i diplomatskom, akcijom pripojenja Međimurja matici zemlji Hrvatskoj.

 

Obično se kaže kako je to bila volja naroda, što je svakako točno, no izvan svake sumnje je i to da je Međimurje u to vrijeme imalo potrebnu i nužnu kritičnu masu sposobnih i domoljubnih intelektualaca, svećenika i kulturnjaka, koja je, u ne baš idealnim međunarodnim okolnostima, bila potrebna za uspješno okončanje tog neizvjesnog i krajnje rizičnog procesa. Te ljude ne smijemo nikako zaboraviti, jer su sve povijesne prekretnice, bilo pozitivne ili negativne, ovisne gotovo isključivo o ljudskom „potencijalu“. Čovjek je uvijek i u svemu najveća vrijednost.

Muzej Međimurja Čakovec, kao krovna kulturna ustanova naše županije, imao je obvezu dati svoj obol spomenutom znanstvenom skupu i izvući iz zaborava manje poznate ljude koji su nesebičnošću i hrabrošću uvelike doprinijeli uspješnoj završnici dramatičnih i sudbonosnih zbivanja tog vremena. Riječ je o vojnim dobrovoljcima, točnije dobrovoljačkim vojnim postrojbama za oslobođenje Međimurja i Prekmurja 1918./1919. godine.

Ovu zahtjevnu temu veoma je znalački, koristeći znanstveni pristup i metodologiju, obradila kustosica Povijesnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec Ana Šestak.

Doista je lijepo nakon toliko godina na jednom skupu spomenuti imena ne samo zaslužnih intelektualaca, svećenika i kulturnjaka, nego i potpuno nepoznatih ljudi, koji nisu čekali sa strane, prekriženih ruku, nego su svojim tijelima, voljom i fizičkom snagom nastojali dati doprinos jednom prevažnom događaju, koji je obilježio povijest, sadašnjost i budućnost našega Međimurja. Tim ljudima neka je svaka čast i slava, a kustosici Ani Šestak čestitke na odabranoj temi.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA