Muzejske priče
Virtualna egzistencija muzeja
Admin | 27.05.2020.

Iako je do nedavno bila gotovo pa neupitna činjenica da muzeje čini mjesto i vezanost uz lokaciju, uslijed epidemije koronavirusom razotkrili smo ono što se već dugo i neizbježno pomaljalo ispod vela računalnih zaslona. Bujica neotkrivenih slika i podataka dočekala je da virtualni zaslon spadne poput prašnjavog tabletića na prastarom debelom tv prijemniku koji je gravitacijskom silom neizbježnosti promjena popustio, skliznuo i zapao iza ekrana poražen i zaboravljen. Ono što se pojavilo otvorilo nam je potpuno novu i nepreglednu dimenziju uživanja umjetnosti i kulture u bespućima interneta. Virtualne izložbe, digitalizirani zapisi i snimljeni predmeti, hrpe skeniranih novinskih članaka, fototeke, planoteke, videoteke, 3D šetnje prostorom, galerije slika, povijesne kronike – sve je od jednom moguće servirati gledatelju online. Dakako, ukoliko ste do sada marljivo pripremali i digitalizirali sadržaj da biste imali što ponuditi. Mnogi muzeji tijekom pandemije izložili su besplatno svoju građu, čitave zbirke pa i stalne postave u virtualnom svijetu. Čak je i pojam arhitekture kao spomenika kulturne baštine postao relativan od kad više nije ekskluzivno vezan in situ s mjestom na kojem je iznikao. Za posjet povijesnoj lokaciji nije više presudan fizički dolazak.

Muzej Međimurja Čakovec vrlo lako i bezbolno priključio se stvaranju novog virtualnog trenda zahvaljujući činjenici da smo digitalizaciji našeg fundusa pristupili već kojih desetak godina ranije. Trenutno u digitalnoj inventarnoj knjizi brojimo preko 27.000 digitaliziranih predmeta s popratnim kataloškim zapisima, ne brojeći fototeku i sekundarnu dokumentaciju čiji je zbroj također velik. Za doba karantene građana uzrokovane koronavirusom ponudili smo našoj publici svakodnevno svježe kreiran digitalni sadržaj na muzejskim mrežnim stranicama (www.mmc.hr) i društvenim mrežama (Facebook, Instagram) na teme: Predmet dana, Međimurska povijesna kronika i Virtualne izložbe. Ohrabreni pozitivnim reakcijama s takvom praksom nastavili smo i nakon ponovnog otvaranja muzeja.

Za Međunarodni dan muzeja koji se obilježava 18. svibnja pripremili smo dvije virtualne izložbe: Muzej za Pogled 2020. / Virtualna izložba kao stvaralački poticaj i Mali školski kustosi / Virtualna izložba „Gardinovsko pralo“. Izložbe su nastale kao odgovor na predloženu ovogodišnju službenu temu: „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“. Temom se potiče razumijevanje i uvažavanje različitosti, socijalni senzibilitet i inkluzivno ponašanje. U Muzeju Međimurja već treću godinu za redom provodi se projekt „Muzej za Pogled“ namijenjen djeci s poremećajima u autističnom spektru iz Udruge Pogled. Ova preporučena tema za nas nije novost, već još jedna prilika da javnosti pokažemo rezultate našeg rada u smjeru uključivanja osjetljivih skupina u naš muzejski edukativni proces. Odabrana građa iz muzejskog fundusa prilagođena je i interpretirana djeci na način da u njima potakne emocionalnu reakciju i razumijevanje. Djeci su ponuđena i objašnjena pojedina suvremena djela u Likovnoj galeriji koja su potom ona imitirala, što je fotografski zabilježeno. Nastale fotografije jako dobro poantiraju potaknutu radoznalost i izazvanu emociju te je ova virtualna izložba odličan pokazatelj pozitivne atmosfere postignute u radu s djecom. Takav projekt zahtijeva i specijalističku stručnu pomoć, koju smo također osigurali od samog razvoja ideje i osmišljavanja metoda rada do provedbe projekta. Projekt je inicirala muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, a autorski je koncipiran i realiziran u suradnji s mr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom iz Psihologijskog centara u Čakovcu, vanjskom suradnicom Udruge Pogled. Fotografije je snimio Marko Vučenik.

Druga virtualna izložba svojevrsna je zamjena realne manifestacije Mali školski kustosi, koja zbog koronavirusa nije mogla biti održana sada u svibnju, s obzirom da je usko vezana uz škole i rad s učenicima. Virtualna izložba je prikaz rekonstrukcije starog običaja pranja rublja na potoku Trnavi. Taj događaj potekao je upravo od Malih školskih kustosa i istraživanja djece o Gardinovskom pralu koje je potaklo čitavu zajednicu da takav jedan događaj rekonstruira i obilježi spomen pločom. Fotografije na izložbi snimio je Dario Horvat.

Za kraj zaključujemo da iako zahvaljujući novim tehnologijama odlazak iz svoje fotelje da bi obišli svijet gotovo da i nije potreban, ipak ništa ne može zamijeniti doživljajni aspekt posjete nekoj novoj lokaciji. To se odnosi i na muzeje i povijesne spomenike. U dobroj nadi da ćemo vas od sada češće viđati i uživo, čekamo vas u našem muzeju.

Maša Hrustek Sobočan

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA