Muzejske priče
Akademski kipar Josip Grgevčić darovao skulpture
Admin | 20.11.2014.

Fundus Zbirke umjetnika Međimurja obogaćen je 2014. s 15 djela akademskog kipara Josipa Grgevčića. Umjetnik nam je darovao gipsane portrete istaknutih Međimuraca poput dr. Ivana Novaka, dr. Zvonimira Bartolića, glumca Ive Šubića, kao i svojih poznanika ili prijatelja. Među darovanim skulpturama nekoliko ih je od drva i kamena s tematikom iz svijeta flore i faune. Pribrojimo li k tome radove ovog umjetnika koji su već od prije u muzejskom fundusu sada ih je ukupno 24.

Josip Grgevčić (1938.) je završio Školu primijenjenih umjetnosti 1958. u Splitu. Kiparstvo je diplomirao na ALU u Zagrebu 1964. u klasi prof. Frane Kršinića, a poslijediplomski studij završio je kod prof. Vjekoslava Rukljača 1979. U Njemačkoj je specijalizirao monumentalnu plastiku i restauriranje (1965. – ’68.). Studijski boravio u Engleskoj, Francuskoj, Švicarskoj i Italiji. Kontinuirano izlaže samostalno i skupno u domovini i inozemstvu. U Muzeju Međimurja mu je 1998. priređena retrospektivna izložba. Grgevčić je autor tridesetak javnih skulptura i spomen-obilježja u Varaždinu, Međimurju, na otoku Hvaru, u Švicarskoj i Njemačkoj. Autor je niza plaketa. Član je Saveza likovnih pedagoga Hrvatske, HDLU-a u Zagrebu, Međimurju i Varaždinu te Matice Hrvatske. Od 1968. do umirovljenja predavao je na Pedagoškoj akademiji, kasnije Učiteljskom fakultetu u Čakovcu. Dobitnik je nekoliko nagrada i više priznanja za svoj pedagoški i umjetnički rad.

Umjetnikov opus kronološki obuhvaća portrete, aktove, teme povezane s morem (galebovi, raže, veslači, jedra, valovi) i kopnenom faunom (pijetlovi, golubovi, grlice, lastavice). Krajem 80-ih prošlog stoljeća stvara nove geometrijske oblike od kojih je kugla najzastupljenija. Nakon toga u svojim skulpturama istraživao je otvaranje i zatvaranje prostora. Ljepota materijala u kojemu oblikuje svoje kipove ima veliko značenje za ovog umjetnika.

Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA