Muzejske priče
Licitari
Admin | 14.12.2015.

Razvoj licitarskog zanata u Međimurju počinje u 16. stoljeću kada svoje proizvode po sajmovima i proštenjima počinju prodavati licitari iz Austrije i Njemačke. U početku su međimurski licitari odlazili u zanatske škole u Austriji, posebno Graz, a kasnije su izučeni licitari svoje znanje prenosili budućim lokalnim majstorima.

Kolači spravljeni od meda najpoznatiji su proizvodi na licitarskim štandovima. Popularni medenjaci izrađuju se od tijesta u koje se stavlja med, bijelo pšenično ili krumpirovo brašno, jaja, šećer, voda i licitarski kvasac. U starije doba su se kolači ukrašavali bojama (crvenom, žutom, plavom, bijelom) i tankim mlazom štirke u bijeloj boji, a u novije se doba na njih apliciraju stakalca i ispisuju poruke. Najtraženiji proizvod su licitarska srca koja simboliziraju naklonjenost darovanoj osobi, a danas sve više postaju prepoznatljiv suvenir ovog kraja.

Osim kolača, licitari izrađuju i druge proizvode. Votivi su zavjetne figure izrađene od voska u obliku onog dijela tijela koji je bio zahvaćen bolešću, u obliku ženskih likova ili u obliku stoke. Oni bi se kupovali i nosili u crkvu kao zagovor za brzo ozdravljenje bolesnika ili stoke. Napitak karakteristične tamno smeđe boje zvan gvirc dobiva se miješanjem bagremovog meda s vodom. Količinu alkohola određuje dužina vrenja – što je vrenje duže, to je količina alkohola veća. Licitari su ponekad izrađivali i svijeće. Najčešći postupak izrade svijeća je bilo lijevanje parafina ili otopljenog voska po drvenom koloturu sa stijenjima.

Dio stalnog postava Etnografskog odjela Muzeja Međimurja posvećen je licitarskom zanatu. Na tradicionalnom licitarskom štandu izloženi su licitarski proizvodi poput kolača u obliku srca, konja, baba, igračaka, autića, medenjaci, zavjetne figurice (votivi) i svijeće. Velik doprinos pregledu licitarskog zanata u Međimurju dala je profesorica Ljubica Ramušćak koja je licitare istraživala u sklopu svog stručnog rada. Licitarski zanat usko je povezan s pčelarstvom jer med i vosak predstavljaju dva najvažnija sastojka licitarskih proizvoda.

Licitarski proizvodi od samih su početaka vezani uz proštenja, a tamo ih nalazimo i danas kao dašak zanatske povijesti međimurskog kraja, ali i osvježenja u vrućim ljetnim danima.

Janja Kovač, kustosica

Detalj stalnog Etnografskog postava sa izloženim licitarskim proizvodima
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA