Muzejske priče
Dekorativni tanjuri Mije Horvata
Admin | 14.12.2015.

Etnografski odjel Muzeja Međimurja u Čakovcu u zbirki seoskog kućanstva čuva devet keramičkih oslikanih tanjura koje je izradio Mijo Horvat, poznati čakovečki lončar. Mijo Horvat rođen je 1883. godine u lončarskoj obitelji; njegov otac Pavao imao je lončarski obrt. Mladi Mijo osnovnu je naobrazbu stekao u Čakovcu, a u Užogradu, današnjoj Ukrajini, pohađao je Keramičku školu. Prije Prvog svjetskog rata, Mijo Horvat radio je u poznatoj Tvornici porculana u Meissenu. Po ratu i povrtaku iz zarobljeništva u Sibiru, preuzeo je očevu lončarsku radionu.

Muzej Međimurja Čakovec kao uspomenu na Miju Horvata čuva i jedan povijesni kuriozitet. Naime, on je bio član Upravnog odbora Udruženja zanatlija koje je 1933. kupilo Stari grad u kojem je danas smješten Muzej koji i skrbi o njegovim djelima.

Tanjuri su kao dio posuđa došli u Europu u 14. stoljeću iz Kine. U 19. stoljeću europski aristokratski krugovi počeli su sakupljati i svečano izlagati porculanske tanjure s prikazima povijesnih ličnosti, događaja ili mjesta. Takvi dekorativni tanjuri brzo su se proširili Europom i među građanskim slojem. Moda je ubrzo stigla i u Međimurje. Horvat je na svojim dekorativnim tanjurima slikao pretežno povijesne zgode i svece. Tako tanjuri koje čuva etnografski odjel redom prikazuju svece Ceciliju, Jurja i Martina, kralja Davida te baruna Trenka i njegovu pratnju.

Osam tanjura dijeli istu kompoziciju koja se sastoji od dva koncentrična kruga. Vanjski krug ima jednobojnu pozadinu oker boje, dok unutarnjim dominira lik pojedinog sveca ili baruna Trenka i njegove pratnje. Tih osam sinoptičkih tanjura pribavljeni su od Andreja Pala 1954. godine, a sakupio ih je poznati međimurski kipar Aleksandar Schulteisz. Deveti tanjur također je podijeljen na dva kruga, no s tamnom smeđom pozadinom i vanjskim rubom koji je oslikan narančastim ružama. U središnjem krugu prikazan je lik svetog Jurja kako ubija zmaja. Ovaj je tanjur zatečen u Muzeju te nema zabilježenih podataka o izvoru.

Djela Mije Horvata koja se čuvaju u Muzeju javnosti su prikazana 2005. godine na izložbi „Mijo Mihaly Horvat – keramičar, lončar i pećar“. Postav izložbe i katalog priredila je Lidija Plavec Butković. Uz dekorativne tanjure, izložene su bile Horvatove vaze, vrčevi, lonci, putre, čuturice, a možda su najzanimljiviji predmeti na izložbi bile dvije životinjske figure – tigra i patke.

Janja Kovač, kustosica

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA