Muzejske priče
Prvi ping-pong u Hrvatskoj
Admin | 26.01.2015.

Međimurski stolnoteniski savez proslavio je 4. prosinca 2015. 90. obljetnicu utemeljenja stolnoteniske sekcije Čakovečkog športskog kluba (ČŠK).

Stolni tenis potječe iz Engleske iz sredine XIX. stoljeća. Kada se zbog vremena nije moglo igrati na otvorenom, tenis se počeo igrati u zatvorenim prostorima, u početku na stolu s teniskim reketima. Početkom XX. stoljeća ovaj se sport iz Engleske proširio na europski kontinent, u Kinu i Japan.

U Čakovec je stolni tenis došao s Gezom Legensteinom i njegovom suprugom Elizabetom, djevojački Kemény. Dvadesetsedmogodišnji ugostitelj iz Murske Sobote uzeo je u zakup kavanu Royal, odvjetnika Rudolfa Wollaka, koja je postala jednim od središta društvenog života Čakovca u međuratnom razdoblju.

Geza Legenstein bio je uistinu talentirana i svestrana osoba. Odlično je svirao klavir, skladao je te postavljao operete u svojoj kavani. Osim toga uspješno se ogledao u nizu sportova što možemo i vidjeti u obiteljskom albumu – bavio se stolnim tenisom, tenisom (davao je prve poduke Franji Punčecu!), biljarom, skijanjem, motociklizmom te je u Čakovec doveo sportsko zrakoplovstvo.

U jednoj od dvorana svoje kavane, Legenstein je imao stolove za biljar i stolni tenis koji je počeo igrati sa svojom suprugom učeći iz knjige koju je nabavio u Budimpešti. Ubrzo je ovaj sport dobio svoje poklonike u Čakovcu i već je 1925. godine u okviru ČŠK-e počela djelovati stolnoteniska sekcija i to kao prva takva u Hrvatskoj. Osim Legensteina u tim su prvim danima igrali Nyiri, pod pseudonimom Ignotus, Habijanec, Kovačić, Remenyi, Majerščak, Singer, Antonović, Sočić i drugi. Godine 1928. u Čakovcu održan je prvi međugradski stolnoteniski susret u Jugoslaviji između ČŠK-e i Mure iz Murske Sobote.

Reprezentacija Jugoslavije prvi je put nastupila na Svjetskom prvenstvu 1929. u Budimpešti, a u njezinom su sastavu kao jedini Hrvati igrali Geza i Elizabeta Legenstein. Geza je igrao u sastavu muške ekipe, dok je Elizabeta kao jedina ženska reprezentativka nastupala pojedinačno. Bračni par Legenstein igrao je i zajedno, kao mješoviti par, npr. na turniru u Zagrebu 1929. gdje su osvojili prvo mjesto. Nažalost, danas se rjeđe spominje Elizabeta Legenstein, koja je 1930. osvojila naslov prvakinje na turniru u Murskoj Soboti i tako postala prva službena prvakinja Jugoslavije.

U svoje su vrijeme Legensteini bili prvi reprezentativci i internacionalci, inicijatori niza turnira, značajno su doprinijeli popularizaciji ovog sporta i stoga cijenjeni stolnotenisači na razini Hrvatske.

Ana Šestak, viša kustosica

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA