Muzejske priče
Rođenje međimurskog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog
Admin | 13.02.2017.

Dana 11. svibnja 1896. u Čakovcu je rođen najznačajniji međimurski skladatelj i glazbeni pedagog Josip Štolcer. Talent je naslijedio od svog oca pekara koji ga je naučio čitati note te svirati na najstarijem instrumentu – citri. Završivši studij u Budimpešti i Pragu, kratko vrijeme je predavao na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Zagrebu dok je veći dio života proveo u Beogradu stvarajući svoja najznačajnija djela, a tamo je i upoznao svoju suprugu Milanu.

U najranijem umjetničkom periodu inspiraciju je pronašao u tradicionalnim i pučkim pjesmama Međimurja. Najpoznatije pjesme inspirirane međimurskim melosom koje mu je pjevala majka u djetinjstvu sažete su u ciklus pod nazivom ”Pjesme moje majke” koje je stvarao od 1913. – 1940. te pjesma ”Voda zvira iz kamena” koja se i danas izvodi na koncertima. Od instrumentalnih pjesama ističe se ”Nokturno” s kojom je imao prvi javni nastup 1920. te ”Prvi gudački kvartet” za koju je 1924. dobio nagradu na tada najprestižnijem njemačkom festivalu u Donaueschingenu. Upravo zbog tog uspjeha, ne želeći da ga se smatra Nijemcem, na daljnjim koncertnim programima potpisuje se kao Štolcer – Slavenski. Ponoseći se svojim korijenima tridesetih godina ozakonio je ime Slavenski te ga pridodao svom prezimenu.

Njegovo stvaralaštvo doseglo je vrhunac tijekom njegova života u Beogradu (1926. – 1955.) i tada nastaje inovativan spoj balkanskog melosa s avangardnom modernom glazbom. Spomenuti eksperiment početkom tridesetih godina nije bio shvaćen ni prihvaćen od strane publike, obzirom da se elektronska glazba probila na svjetsku scenu puno kasnije. Slušajući danas njegovu glazbu možemo reći da je bio izuzetan glazbeni inovator koji se nije ustručavao istraživanju ni eksperimentiranju. Stvarao je sve do svoje smrti 1955. godine, a dva dana prije smrti dobio je još jedno priznanje Orden za zasluge za narod I. reda za glazbeno životno umijeće.

U njegovom rodnom gradu, u tadašnjem Gradskom muzeju Čakovec, 1955. godine otvorena je Memorijalna zbirka Slavenski gdje se čuva njegovo glazbeno blago – originalne i tiskane partiture, biblioteka s literaturom prirodnih znanosti te dio namještaja iz njegova beogradskog doma. Preostala materijalna ostavština čuva se u beogradskom Legatu Josip Slavenski. Sjećanje na ovog značajnog srednjeeuropskog skladatelja u Čakovcu njeguje i ”Majski muzički memorijal” koji se već tradicionalno održava na njegov rođendan od 1974. godine tražeći nove mlade glazbene nade. Uz to, njegovo ime nosi i čakovečka gimnazija, kao i vrlo kvalitetan i uspješan zbor Josip Štolcer Slavenski te Kazališna družina Štolcer. 2016. godine u Muzeju Međimurja Čakovec, povodom 120. obljetnice rođenja Slavenskog, otvorena je izložba pod nazivom ”Vrag vas skeljil, moji Međimurci, idemo pljesat” čijom je uzrečicom i donjemeđimurskim naglaskom u žaru pozivao Međimurce na ples i zabavu.

Literatura: (katalog izložbe: ”Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!”, izložba povodom 120. godišnjice rođenja Josipa Štolcera Slavenskog, autorica izložbe – Maša Hrustek Sobočan)

Tajana Vidović, kustosica

Fundus KPO MMČ, Inv.br MMČ 6285
Fundus KPO MMČ, Inv.br MMČ 6288
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA