Muzejske priče
Jelena Zrinski "najhrabrija žena Europe"
Admin | 16.01.2018.

Sporazumom potpisanim 15. siječnja 1688. Jelena Zrinski predala je nakon dvogodišnje opsade glavnom zapovjedniku Gornje Ugarske grofu Antoniu Carafi tvrđavu Munkács. Ova se sposobna, odlučna i brižna žena borila za svoju obitelj, ali zahvaljujući svojoj diplomatskoj aktivnosti skrenula je i pozornost međunarodne političke javnosti za ugarsko pitanje. Europa se zgrožavala i brinula, prosvjedovala i oduševljavala njome. Francuski kralj Luj XIV. nazvao ju je "najhrabrijom ženom Europe".

Najstarija kći Petra Zrinskog i Ane Katarine Frankopan, rođena je 20. siječnja 1643. godine u Ozlju. Prema starom običaju u obitelji Zrinski kao prvorođena kćer dobila je ime Jelena. Njezin su život obilježili turbulentno razdoblje prožeto unutarnjopolitičkim previranjima te obitelj i okruženje u kojem je živjela. U svom je obiteljskom domu svladala sve što će joj kasnije u životu biti bitno – naučila je voditi dvor i upravljati svojim posjedima. Iznimni osjećaj za jezike naslijedila je od svoje majke, a voljela je glazbu kao i vrtlariti, jahati te sokolariti.

S obzirom na običaje njezinog vremena udala se upadljivo kasno. Lijepa prvorođena kći obitelji Zrinski udala se 1666. za Franju I. Rakoczija (1645. – 1976.), jedinog muškog potomka i baštinika moćne i imućne kneževske obitelji, izabranog erdeljskog kneza. Pod njezinim utjecajem Rákóczi se pridružio pokretu njezina oca u otporu protiv bečkog apsolutizma. Nakon muževe smrti 1676. godine uspjela je od kralja ishoditi skrbništvo nad svojom djecom Julijanom Barbarom i Franjom II., a time i nasljedna prava obitelji Rákózci kao i čast velikog župana sároske županije.

Godine 1682. sklopila je brak s novim vođom pobune protiv habsburškog dvora, knezom Gornje Ugarske Emerikom Thökölyjem (1657. – 1705.). Nakon predaje Munkácsa Jelena je završila u Beču gdje su joj djeca oduzeta odnosno poslana na školovanje u razne samostane. Thököly uspio razmijeniti Jelenu za zarobljenoga generala i ona mu se pridružila na prostoru Osmanskog Carstva.

Jelena je umrla nakon kratke bolesti 18. veljače 1703. na svojem posjedu Cvjetna poljana u Nikomediji. Njezini su posmrtni ostaci 1906. godine prenešeni s ostacima supruga Thökölyja i sina Franje II. Rákóczija u katedralu u slovačkim Košicama.

Ovoj iznimnoj ženi, o kojoj se nažalost u Hrvarskoj malo zna, posvetila je mađarska akademkinja Ágnes Várkonyi knjigu Jelena Zrinski, najhrabrija žena Europe, prevedenu na hrvatski jezik 2011. godine.

Ana Šestak, viša kustosica

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA