Muzejske priče
Ulazak grofova Althan u posjed međimurskog vlastelinstva
Admin | 07.02.2018.

Godine 1719. ugarsko-hrvatski kralj Karlo III. poklonio je Međimurje češkom grofu Mihaelu Ivanu III. Althanu, koji je 12. veljače 1720. godine službeno preuzeo nove posjede.

Iste je godine pretpostavlja se u svrhu službenog uvođenja Althana u njihov posjed, napravljen izvještaj ili opis stanja međimurskog vlastelinstva i Staroga grada. Opis zatečenog stanja napravio je Stjepan Jesenski, vjerojatno na zahtjev novih vlasnika. Značaj izvještaja je u tome što je pisan prije potresa 1738. godine, pa nam daje uvid u izgled utvrde i palače prije velike obnove grada:

"Teren na kojem je smještena [čakovečka utvrda] močvaran je. Okružuje je pet bastiona, od kojih su četiri od kamena ili pečene cigle, dok je peti od klesanog četverokutnog kamena. Ovi objekti koji spadaju u obrambeni dio izgledaju posve zapušteno, a cigleni su im zidovi od kiše jako oštećeni. Na jednom se bastionu trenutno nalaze četiri topa, donesena iz Štajerske za nedavne Rakoczijeve pobune – dva pripadaju Štajerskom vojvodstvu, a preostala dva dio su carskog topovlja. Utvrda je opasana jednostavnim dvostrukim opkopom, napunjenim vodom koja je tu zbog močvarnog tla. Nad dvama opkopima nalaze se dva drvena i prilično trošna mosta. Unutar cinkture utvrde nalaze se manje zgrade nepravilna oblika, dijelom zidane, dijelom drvene, zbog neodržavanja većinom jako ruševne. Tu se nalazi i kameni bunar s vodom koja je samo za pranje. …dvorac, ili pak civilni dio, smješten u sredini utvrđenja, sagrađen je u obliku četverokuta, a ima i fontanu koju nije uobičajeno koristiti.

…s bočne strane utvrde, nalazi se neki močvarni ribnjak u koji utječe potok Trnava, na kojem se nalazi jedan drveni mlin na dva mlinska kamena i s trećim za pravljenje palente. U ovo sušno doba godine mlin zbog nedostatka vode ne može mljeti. Zatim, s …lijeve strane, gledano s utvrde, nalaze se dvije stare drvene kućice koje pripadaju utvrdi, a trenutno u njima žive obrtnici… U trećoj kućici, koja se nalazi tu vrlo blizu, živi neki zlatar Mihovil Zinić za iznos od 40 forinti… Odmah pored nalazi se drvena gospodareva mesnica… Gledano iz utvrde na desnoj strani nalaze se tri kućice u kojima žive Miško, zatim Nikola Komarec, a u trećoj mlinar, koji gospodaru plaća određeni iznos po dogovoru.

S lijeve strane, gledano iz utvrde, nalazi se vrt koji pripada gospodaru, opasan vrlo starim plotom; u njemu se nalaze ruševine neke građevine Zrinskih. Nadalje, utvrda blizu svoga vrta ima i hrastovu šumu imenom Zverinjak, veličine oko 40 jutara. Ima i drugu šumu, koja se zove Globotka, s miješanim drvećem i veličine oko 30 jutara."

Stari grad je dakle, iako zapušten u svojem najvećem dijelu bio onakav kakvog su ga ostavili posljednji Zrinski, dok s obitelji Althan započinje nova značajna faza izgradnje i obnove palače i utvrde čakovečkog Starog grada.

Branka Marciuš, viša kustosica

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA