Muzejske priče
Međimurske popevke
Admin | 16.07.2018.

Jednoglasno žensko pjevanje u prirodnom registru bez instrumentalne pratnje je najstariji sačuvani oblik pjevanja u Međimurju. Obično ga nazivamo popevkom, a pod tim je nazivom ovaj kulturni fenomen zaštićen kao nematerijalno dobro pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Na ovaj iznimno vrijedan segment međimurske tradicijske baštine pozornost su skrenuli sakupljači narodne baštine u drugoj polovici 19. stoljeća. Najviše je popevki zabilježio Vinko Žganec, rođeni Vratišinčanin, koji je neumornim radom na terenu zabilježio oko 15 000 napjeva. Samo je manji dio od njih obrađen i objavljen, dok je ostatak rukopisne ostavštine pohranjen u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a manji dio u Muzeju Međimurja Čakovec.

Kad su se popevke počele sve manje pjevati u drugoj polovici 20. stoljeća pojavila se potreba da ih se popularizira i tako očuva. Stoga je Kulturno umjetnička udruga Seljačka Sloga Nedelišće 20. srpnja 1971. godine organizirala festival „Prvi glas Međimurja“. Ta se manifestacija održava i danas pod nazivom Smotra međimurske popevke u istom mjestu. Za organizaciju prvih Popevki 1971. godine zaslužni su tamburaši KUU-a zajedno s dugogodišnjim umjetničkim voditeljem i koreografom Matijom Grabrovićem.

Ministarstvo kulture 2017. godine kandidiralo je Međimurske popevke za upis ne UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Odluka o upisi bit će donesena krajem ove godine. Uz sve aktivne izvođače, kulturne i obrazovne institucije koje prenose i brinu o ovom dobru, tu je i Muzej Međimurja Čakovec koji u svom projektu Nematerijalna baština Međimurja u listopadu ove godine priprema snimanje filma o popevki. Nadamo se da će se premijerno prikazati povodom upisa popevki na UNESCO-vu listu.

Janja Kovač, kustosica

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA