Otvorenje Likovno-dokumentarne izložbe o akademskoj slikarici i likovnoj pedagoginji Josipi Gattin Vojthehovski
Admin | 06. listopada 2022.

Podosta se likovnih umjetnika, pedagoga i zainteresiranih građana okupilo u Izložbenom salonu MMČ-a na otvorenju izložbe slikarice i likovne pedagoginje Josipe Gattin Vojtjehovski. Među njima bilo je i njezinih učenika, danas poznatih umjetnika koji su svojedobno upijali znanje ove vrsne pedagoginje i utemeljiteljice Katedre likovnih umjetnosti na čakovečkoj Pedagoškoj akademiji, gdje je radila od 1961. do 1975. godine.

 

Treba spomenuti i njezin nemjerljiv doprinos poboljšanju kvalitete nastave likovne kulture u hrvatskim školama općenito. Njezini studenti postali su uspješni likovni pedagozi, umjetnici i kulturni djelatnici u raznim dijelovima Hrvatske, a posebice u Varaždinu i Čakovcu. Spomenimo samo neke: Ernest Fišer, Jelena Valkaj, Robert Wrana, Slobodan Benković, Sunčanica Tuk i dr.

Na otvorenju su govorile ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan te kustosice izložbe: muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković i kustosica Magdalena Vrbanec.

Ovo je prva samostalna slikarska izložba Josipe G. Vojtjehovski na kojoj su izložena djela sačuvana u njezinoj obitelji i čakovečkom Muzeju.

 

Josipa Gattin Vojtjehovski (rođ. Filagić) rođena je u Osijeku 1924. a djetinjstvo je provela u Zlataru i Zagrebu gdje se i školovala. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisala se 1946. Diplomirala je na slikarskom odsjeku u klasi prof. Ive Režeka. Tijekom studija upoznaje kolegu Ivu Gattina s kojim se vjenčala i rodila dijete. Po završetku studija 1951. dolazi u Čakovec gdje isprva radi na Učiteljskoj školi. Izložba i katalog prate nekoliko faza njezinog životnog puta i profesionalne karijere u Čakovcu i Varaždinu sve do umirovljenja 1975. Umjetnica je živjela u Čakovcu sve do smrti 1994. godine.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA