Izložba slika - Gordana Špoljar Andrašić: „Green and the space between“
Admin | 10. ožujka 2022.

Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Trajanje izložbe: 25.3. – 16. 4. 2022.
Otvorenje: petak, 25.3.2022. u 18,00 h

 

Gordana Špoljar Andrašić (1965.) samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1993. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Priredila više od šezdeset samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Čakovečkoj publici predstavila se 2003. samostalnom izložbom u Centru za kulturu te 2018. kao jedna od sudionica kulturno-umjetničkog projekta „Kulturoš“ predstavljenog u Muzeju Međimurja. O njezinu radu publicirana je monografija „Gordana Špoljar Andrašić – Stabla“ (2003.) autorice Draženke Jalšić Ernečić i umjetnička knjiga „Memorabiliar“ (2017.) autorice Ive Körbler.

Najnoviji projekt Gordane Špoljar Andrašić pod nazivom „Green and the space between“ predstavlja recentne radove kojim autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, u ovom slučaju konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća, koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Niz od tridesetak radova manjeg formata (35 x35 cm) i desetak većih radova (150 x 150 cm), te audio- vizualna projekcija čine konceptualnu cjelinu kojom se nastoji, naoko jednostavnim i nepretencioznim likovnim govorom istaći jednostavnost i ljepotu života (prirode), u kojoj je sve smisleno postavljeno, te aktualizirati temu devastacije prirodnog okoliša i suvremene biološke destrukcije. Sabirući iskustva stečena u svojem dosadašnjem profesionalnom i umjetničkom djelovanju, autorica temi pristupa i multimedijalno koristeći suvremene medijske instrumente komuniciranja i djelovanja. Autorica, odaje svojevrsni hommage biljnom svijetu potičući na razmišljanje o skladu prirode, biljaka, drveća, zelenila, ali i sveukupnog svijeta, produbljujući tako svoj osobit pristup navedenoj temi kontinuirano tijekom zadnja dva desetljeća, tj. od prvih naslikanih stabala.

Maja Flajsig, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba, napisala je predgovor za katalog i otvara izložbu, dok je Gordana Špoljar Andrašić autorica likovnog postava. (ENJ)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA